Sanja Vulić

Jurišanje na kisik: Iz RS optužbe da je Schmidt suvlasnik šuma u BiH

Sanja Vulić je rekla kako je Opći okvirni sporazum za mir u BiH jasno definirao što pripada entitetima.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2023. u 12:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sanja Vulić, istaknula je da je "njemački turist Christian Schmidt, kako tvrde po sarajevskim sećijama, jedan od suvlasnika firme 'Bosanskohercegovačke šume' i njegov osobni interes je da nametne zakon o državnoj imovini s ciljem otimanja šumskih gazdinstava entitetima".

Bosanskohercegovačke šume

"Schmidt je već dogovorio da preuzme 'Bosanskohercegovačke šume' kroz privatizaciju. Strategiju mu radi dio tzv. ekspertskog tima. Svi će biti namireni kroz novac. Ono što je sporno i Sarajevu jeste zašto u FBiH nitko nema hrabrosti reći 'ne' njemačkom turisti? Fantomska radna grupa na tajnim sastancima razgovara o šumama i tim pričama daje uvjerljivost", rekla je Vulić.

Podsjetila je da Austrijanci i Nijemci odavno ''jurišaju na kisik sa ovih područja, a povijest svjedoči o Austro-ugarskoj vladavini i njihovim apetitima na ovim prostorima''.

"Ono što tada nisu mogli isjeći od šumskog asortimana, danas bi da dovrši turist Schmidt. Da je interes vječan najbolje pokazuju ove perfidne namjere OHR-a s ciljem postizanja ličnih interesa, u ovom slučaju interesa Christiana Schmidta", rekla je Vulić.

Istaknula je kako je Opći okvirni sporazum za mir u BiH jasno definirao što pripada entitetima.

"OHR tumači Daytonski sporazum na samo sebi znan način, pa od vlastite nemoći u miru i u 21. stoljeću nasilnički otimaju građanima BiH njihovo zemljište, vodu i zrak. Nedostaje jedino da OHR nametne zakon o plaćanju poreza ili uzimanje harača na zrak", naglasila je Vulić.

Pitanje nije riješeno Daytonom

Poručila je kako sva imovina koja je u Republici Srpskoj pripada Republici Srpskoj, a ''što se tiče FBiH - OHR i svi mogući i nemogući stranci, kojima dozvoljavaju maltretiranje, neka rade šta hoće, a kako su počeli uvest će im i apanažu na život''.

Ranije je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH poručio da pitanje državne imovine nije riješeno Daytonskim sporazumom i da unutar Bosne i Hercegovine ne postoje granice.

Schmidt je negirao tvrdnje političkih predstavnika iz bh. entiteta Republike Srpske da je pitanje državne imovine BiH riješeno u Daytonu.

Ustavni sud BiH ranije je zabranio nižim razinama vlasti uknjižbu državne imovine dok se njezin status ne riješi cjelovito, a Dodik je rekao kako on presude tog suda ne priznaje i ne kani ih poštovati.

Problem star 3 desetljeća

Pitanje vlasništva odnosno raspolaganja imovinom, koja je nekad bila vlasništvo SR BiH, odnosno Republike BiH, trebalo je biti uređeno nakon Daytona zakonom koji bi donio državni parlament, no to se zbog političkih neslaganja za protekla tri desetljeća nije dogodilo.

Upravo je na donošenje takvog zakona sad pozvao Schmidt, a istodobno je upozorio vlasti u Banja Luci da prestanu provocirati i iznositi neistine.

"Zadaća političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dayton i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka BiH je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH sastavni je dio Daytonskog sporazuma, a odluke Ustavnog suda BiH konačne su, obvezujuće i moraju se provoditi", izjavio je Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close