Christian Schmidt

Juratović o kandidatu za visokog predstavnika: Kad zacrta neki cilj, ne popušta

''Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Europskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija'', kaže Juratović.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2021. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u razgovoru za Avaz kazao je da se raduje kandidaturi Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH te da očekuje da to kroz procedure pred UN-om bude i potvrđeno.

Sa Schmidtom je usko surađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama.

''Kad zacrta neki cilj, ne popušta. Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Europskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija'', kaže Juratović.

Pred ovom regijom je, smatra, razdoblje tijekom kojeg bi konačno trebao biti realiziran sporazum iz Soluna o integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Poručuje da je s novim predsjednikom SAD Joeom Bidenom Europa ponovo dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH.

Odnosi Njemačke i Rusije nemaju utjecaj na BiH i Balkan, tvrdi. Naglašava da se rješenje mora tražiti u dogovoru sa svim zemljama potpisnicama Daytonskog sporazuma, među kojima je i Rusija, ali da je dogovor unutar BiH nešto bez čega neće biti pomaka.

''Bez dogovora i volje naroda u BiH, Europa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja. Nitko ne želi protektorat nad BiH. Vi ste kritizirali bh. političke elite, mislim da se radi o nacionalnim vođama o kojima sam se ja često izjašnjavao. Međutim, nas koji BiH posmatramo i njome se bavimo ljuti što narod BiH tvrdi da želi u EU, a većinom biraju nacionalne vođe koji svojim djelima pokazuju suprotno'', poručuje Juratović.

On smatra da visokom predstavniku ne trebaju bonske ovlasti, iako primjećuje da je Valentin Inzko bez njih bio "tigar bez zuba".

00Potrebno je mijenjati svijest ljudi. Na tom putu moramo podržavati zdrave snage građanske orijentacije. Znam da je to zа nacionaliste otrov, ali BiH se ne može dalje razvijati bez toga'', tvrdi Juratović.

Ističe da je jedan od ogromnih problema u BiH i korupcija.

''Najprije u sudstvu, policiji i javnim institucijama, pa kad narod vidi da funkcionira pravni sustav, da postoji sloboda, onda imamo šansu i onda vam i mi možemo pomoći. Bez tog zaokreta, da ne znam tko dođe izvana, neće biti pomaka'', kaže Juratović za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close