Da se ispune nade

Juncker: Samo "čudo" može osigurati napredak u pregovorima o Brexitu

Vijesti / Politika | 29. 09. 2017. u 14:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo "čudo" može dovoljno osigurati napredak u pregovorima o Brexitu kako bi se ispunile nade Velike Britanije da sljedeći mjesec započne razgovore o budućim vezama s Europskom unijom, kazao je u petak predsjednik Europske komisije.

Premijerka Theresa May pokušava na neformalnom sastanku EU-a u estonskoj prijestolnici iskoristiti "obnovljenu dobru volju" koja vlada oko Brexita kako bi pregovore produljila od datuma zadanog roka koji ističe za 18 mjeseci.

Britanije se nadala znakovitim pomaku na summitu u Bruxellesu 19. i 20. listopada. Za trajanje pregovora o Brexitu su predviđene dvije godine i Britanija riskira da do 30. ožujka 2019. ne dogovori sporazum s EU o budućim trgovinskim odnosima, piše Hina.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je kazao da prva faza pregovora, koja se odnosi na prava europskih državljana, granicu s europskom članicom Irskom i financijskoj nagodbi nakon što Britanija izađe, nije daleko odmaknula.

"Ako se ne desi neko čudo, do kraja listopada nećemo imati postignut dovoljan napredak u pregovorima", kazao je Juncker. To mišljenje su podijeli premijeri Nizozemske i Irske, Mark Rutte i Leo Varadkar.

Premijerka May želi što prije započeti rasprave u budućim trgovinskim odnosima i prijelaznom sporazumu za koji Britanija tvrdi da je potreban prije nego se dogovori bilo kakva financijska nagodba.

Kopirati
Drag cursor here to close