Prijepori

Komšić i Grlić Radman komentirali događanja u Sarajevu

"Sarajevo i Sarajlije ponovno su podvukli jasnu razliku izmedu civilizacije i anticivilizacije", istaknuo je Komšić
Vijesti / Flash | 16. 05. 2020. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Član Predsjedništva Bosne i Heregovine Željko Komšić čestitao je građanima Sarajeva na dostojanstvenom iskazivanju nezadovoljstva povodom služenja mise u spomen ustaških zločinaca", priopćeno je iz njegovog ureda.

"Sretan sam zbog činjenice da nas neprijatelji ovog grada nisu nadmudrili. Pozvao sam na oprez, ali već sada je evidentno da su građani ovog grada, uslijed stalnih podmetanja, iskusni borci za svoju i slobodu svih građana.

Sarajevo i Sarajlije istovremeno su pokazali su da ne toleriraju fašizam i da na njega gledaju sa odvratnošću, kao ni to da ne zabranjuju bilo kome da unutar vjerskih objekata promiče bilo kakva uvjerenja za koja promicatelji smatraju da im priliče.

Sarajevo i Sarajlije ponovno su podvukli jasnu razliku izmedu civilizacije i anticivilizacije. Oni koju su se našli na strani anticivilizacije ostali su posramljeni pred licem svijeta, a Sarajevo i Sarajlije na ponos civiliziranom svijetu", istaknuo je Komšić.

Grlić Radman: Izjava povjerenice VE o misi u Sarajevu za Hrvatsku neprihvatljiva

Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj stoga prosvjednu notu uz izraze "negodovanja i nezadovoljstva", najavio je u subotu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

U sarajevskoj se katedrali u subotu održava misa za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, s obzirom da se središnja komemoracija ove godine nije mogla održati u tom austrijskom mjestu zbog pandemije koronavirusa. 

Povjerenica Dunja Mijatović je u petak ocijenila da bi se sarajevska misa mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi. 

"Mi smo očekivali upravo suprotno jer je ona povjerenica za ljudska prava a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivnji", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je obilježena 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta.

"Prema tome upravo ova izjava nije imanentna osobi koja predstavlja tu funkciju jer Vijeće Europe je ugledna organizacija kojoj je prije svega cilj zaštita i borba za ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju", istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova.


On je najavio i da će Hrvatska uručiti Dunji MIjatović prosvjednu notu.

"Naš odgovor bit će prosvjedna nota u ime ministarstva vanjskih poslova koju će uputiti naš veleposlanik stalnog predstavništa u Strabourgu koji je već zatražio da izravno preda Dunji Mijatović prosvjednu notu u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo", rekao je Grlić Radman.

U noti se Hrvatska poziva na Deklaraciju UN-a o ljudskih pravima iz 1948. te deklaraciju Vijeća Europe kojom su osuđeni svi totalitaristički i komunistički režimi i ono što se događalo u ime te ideologije, pojasnio je.

Mijatović je kazala da misa u sarajevskoj katedrali planirana s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu na kraju Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi.

Najava služenja mise za bleiburške žrtve izazvala je žustre polemike u BiH pri čemu je Crkva inzistirala na stajalištu kako je riječ o vjerskom obredu za duše pokojnih dok su brojni državni dužnosnici među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH, političke stranke i nevladine udruge ocijenili kako je misa u sastavu bleiburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima koji je odgovoran za ubojstvo više od deset tisuća Sarajlija tijekom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Grlić Radman kazao je kako se misa u Sarajevu održavala i inače samo što je ove godine to i središnji skup jer nema glavne komemoracije na Bleiburgu. Misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, za kojega je ministar rekao da je svjetlo i simbol suživota, suradnje i tolerancije.

"Služenje mise je duhovni čin i ne bi trebao stvoriti takvu nepotrebnu tenziju. To je misa za sve žrtve", rekao je ministar, dodajući kako vjeruje da će cijelo događanje proći u redu.

MUPKS zahvalio se građanima na suradnji i razumjevanju

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su postupajući po sačinjenim operativnim planovima uspješno realizovali aktivnosti u vezi s osiguranjem nesmetanog održavanja vjerskog obreda u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, kao i komemorativni mimohod oraniziran od SABNOR-a BiH, kojem je nazočilo više od 5.000 osoba - priopćeno je iz tog MUP-a.

Nisu zabilježeni nikakvi incidenti sa elementima nasilja, te se MUPKS zahvalio građanima na suradnji i razumjevanju.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo svim policijskim službenicima Uprave policije MUPKS i drugih policijskih agencija koji su sudjelovali u realizaciji planiranih aktivnosti, kao i pripadnicima Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, uputio je izraze zahvalnosti za suradnju i čestitao im na visoko profesionalnom odnosu tokom realizacije današnjih aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close