Optužbe za krađu

Je li federalnu Vladu usporio Kljako?

Imenovanje, odnosno, predlaganje Kljake za federalnog ministra je, skandalozan čin i za članove njegove bivše stranke - SBB-a, ali i nove NES-a...
Vijesti / Politika | 29. 03. 2023. u 18:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je NES predložila Mostarca Anela Kljaku za ministra trgovine u Vladi Federacije BiH, sve je "stalo" u procesu formiranja entitetske vlasti.

Afera Kljako i 1000 tuđih glasova

Imenovanje, odnosno, predlaganje Kljake za federalnog ministra je, skandalozan čin i za članove njegove bivše stranke - SBB-a, ali i nove NES-a, koji su se počeli javno oglašavati i osuđivati prijedlog predsjednika Nermina Ogreševića. 

  / Anel Kljako, bivši SBB-ovac, danas NES-ov kandidat za federalnog ministra trgovine 

Kljako je, podsjetimo, optuživan za izborne krađe u Mostaru zbog čega je i izbačen iz SBB-a kada se tvrdilo da je ukrao tisuću glasova, odnosno, tuđe glasove pripisao sebi.

Zbog ove izborne krađe, SIP je intervenirao i podigao kaznenu prijavu protiv Kljake i Salema Marića, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Mostara (SDA), a Tužiteljstvo HNŽ-a donijelo odluku o neprovođenju istrage. 

Od Kljake se ograđuju i stranačke kolege 

Arnel Isak iz NES-a se obratio javnosti i kazao kako se ne slaže s predloženim kandidatima za ministre.

"Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izabran direktno voljom birača, dužan sam da obavijestim svoje glasače i sve građane FBiH da se ne slažem s predloženim kandidatima za ministre u novom sazivu Vlade FBiH.

Pozivam predsjedništvo NES-a da promjeni odluku o predloženim kandidatima za ministre zbog niza nelogičnosti, a sve prije totalnog narušavanja ugleda stranke", napisao je Isak na Facebook stranici.

Moguće je da je i sam Nermin Nikšić, koji predvodi bošnjačku stranu u novoj vlasti i sam protiv Kljake zbog ovih optužbi.

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH - Još ništa od federalne Vlade: Nikšiću sporne krađe Anela Kljake

Foto: Dnevni avaz / Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH

Podsjetimo, Lidija Bradara (HDZ BiH) nije danas donijela odluku imenovanja Vlade FBiH jer je, kako je navela, mandatar za sastav nove Vlade Nermin Nikšić zatražio više vremena zbog konzultacija oko kadrovskih rješenja pojedinih stranaka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close