Novo kriziranje

Još jedan dan D u RS – Što s Ustavnim sudom, što sa Schmidtom i Daytonom?

Ustav BiH, kako je definiran Daytonskim sporazumom, propisuje da su odluke državnog Ustavnog suda konačne i obvezujuće…
Vijesti / Politika | 26. 06. 2023. u 15:06 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladajuća većina u Republici planira u utorak donijeti zakon kojim će zabraniti provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta čime bi izravno prekršila odredbe državnog ustava i Daytonskog sporazuma i dodatno zaoštrila političku krizu, piše agencija Hina.

Pet godina zatvora

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je u ponedjeljak kako je za utorak zakazao posebnu sjednicu na čijem su dnevnom redu dva zakona. Jednim će se odrediti kako se odluke Ustavnog suda neće objavljivati niti provoditi na teritoriju RS a drugim je predviđena zaštita onih osoba koje bi zbog toga mogle biti izvrgnute kaznenom progonu.

Ustav BiH, kako je definiran Daytonskim sporazumom, propisuje da su odluke državnog Ustavnog suda konačne i obvezujuće a njihovo neprovođenje je kazneno djelo za koje se može dobiti do pet godina zatvora.

"Smatramo da se imamo pravo preventivno boriti protiv otimanja imovine i svih odluka koje bi bile neustavne", kazao je Stevandić novinarima u Banja Luci.

Zakoni bi, kako je pojasnio, trebali vrijediti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Blokada Ustavnog suda

Taj sud vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom već godinama osporavaju a posebice odluke koje im se ne sviđaju te tvrde kako to nisu dužni provoditi, primjerice u slučaju proglašenja neustavnim 9. siječnja kao dana RS.

Rad Ustavnog suda BiH pokušali su blokirati povlačenjem dvojice sudaca koje imenuje parlament RS a kada u tom nisu uspjeli jer se ispostavilo da to ne dovodi u pitanje postojanje kvalificirane većine potrebne za donošenje odluka odlučili su se za još drastičniji korak odnosno donošenje zakona bez presedana.

Ustavni sud BiH čine četiri suca koje imenuje parlament Federacije BiH, dva dolaze iz RS a još tri inozemna suca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Na plenarnim sjednicama suda odluke se donose većinom što znači da je potrebna suglasnost pet sudaca.

Hina navodi kako Dodik pokušava po svaku cijenu istjerati inozemne suce iz Ustavnog suda te traži da preostali domaći suci odlučuje konsenzusom odnosno uz suglasnost entiteta.

Oštre osude

Parlament RS prošlog je tjedna donio zakon koji je također protivan Daytonskom sporazumu a njime su zabranili da se u RS objavljuju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta odnosno da se one provode.

Iz Schmidtova ureda (PHR), Delegacije EU u BiH i veleposlanstva SAD u BiH oštro su osudili taj postupak upozoravajući vlasti RS kako će snositi odgovornost i posljedice zbog kršenja Daytonskog sporazuma no konkretnog odgovora na postupke vlasti u Banja Luci još nema.

Upozorili su i da će i zakon koji bi trebao biti usvojen u utorak biti neustavan.

Dodik: Sprdnja

No, Dodik je danas izjavio kako tvrdnja Schmidta da se nalazi na poziciji visokog predstavnika predstavlja ''sprdnju sa međunarodnim pravom''.

"Schmidt nije imenovan nikakvim međunarodnim instrumentom niti aktom bilo koje međunarodne institucije. Jednostavno, ne postoji nikakva osnova za njegove neutemeljene tvrdnje da ima pravo da kao autokrata vlada BiH", ukazao je Dodik.

"Kako navodi Europski sud za ljudska prava, Vijeće za provedbu mira (PIC) je tek 'neformalna grupa država'. Čak se postavlja pitanje da li se Upravni odbor upuštao u bespravne radnje kada je navodno imenovao gospodina Schmidta. Skup zemalja kao što je PIC ne može sam sebi dati ovlaštenja sa pravnom snagom", naglasio je Dodik, objavila je Srna.

Naveo je kako ''samoimenovani Upravni odbor Vijeća za provedbu mira ne može izmisliti pravo da imenuje visokog predstavnika tek tako - takvo ovlaštenje mora doći odnekud i mora počivati na pravu''.

Vjeran Daytonu

"Jedini mogući izvori ovlaštenja za imenovanje visokog predstavnika su Daytonski sporazum i Vijeće sigurnosti UN. Takva ovlaštenja PIC-u nisu dali ni Daytonski sporazum niti Vijeće sigurnosti UN. Ne samo da Daytonski sporazum PIC-u ne daje nikakvo ovlaštenje da imenuje visokog predstavnika, nego čak ni ne razmatra postojanje Vijeća za provođenje mira niti ga uopće spominje", pojasnio je Dodik u izjavi za Srnu.

Kaže da "ukoliko i sve dok Vijeće sigurnosti UN ne odobri imenovanje novog visokog predstavnika, to mjesto ostaje upražnjeno. Staviše, čak i da je Schmidt legitimno imenovan, vladavina prava nalaže da poštuje granice pravnog mandata svoje kancelarije prema Daytonu, koji ne predviđa nikakva ovlaštenja da donosi obavezujuće odluke", istakao je Dodik.

Naveo je kako je ''Republika Srpska opredijeljena za Daytonski sporazum, uključujući ustavni poredak BiH, i nastavit će raditi na vjernom provođenju Daytona''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close