Ozbiljno stanje

EU prijeti Rusiji: Ako napadnete Ukrajinu slijede ''do sada neviđene sankcije''

"Nema sumnje da smo spremni reagirati sveobuhvatnim, nikada viđenim sankcijama ako Rusija ponovno izvrši invaziju na Ukrajinu", rekao je Jeppe Kofod, odbijajući reći koji će sektori biti ciljani.
Vijesti / Svijet | 25. 01. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija spremna je uvesti ekonomske sankcije ''kakve nikad do sada nisu upotrijebljene'' ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je danski ministar vanjskih poslova uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Tenzije u Ukrajini se povećavaju mjesecima nakon što je Kremlj rasporedio oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, što je dramatično povećanje za koje Zapad kaže da je priprema za rat, kako bi se spriječilo da se Ukrajina pridruži NATO savezu.

"Nema sumnje da smo spremni reagirati sveobuhvatnim, nikada viđenim sankcijama ako Rusija ponovno izvrši invaziju na Ukrajinu", rekao je Jeppe Kofod, odbijajući reći koji će sektori biti ciljani.

"Rusija treba znati, Putin treba znati da će cijena provokacija i upotrebe vojnih snaga za promjenu granica u Europi biti veoma, veoma visoka. Spremni smo poduzeti duzmemo najoštrije sankcije, također teže nego europske iz 2014. godine", rekao je on.

EU je, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, uvela ekonomske sankcije Rusiji u srpnju 2014. godine, ciljajući njen energetski, bankarski i obrambeni sektor, nakon što je Rusija anektirala poluotok Krim.

Demokrate američkog Senata predstavile su nacrt zakona kojim bi se potencijalno kažnjavali ruski dužnosnici, vojni lideri i bankarske institucije. Ipak, njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Europu i SAD da pažljivo razmisle prije upotrebe sankcija, ističući izazove u dogovoru o zajedničkom pristupu.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da je sve na stolu.

Međutim, on je također ukazao na zavisnost Austrije od Rusije za 40 posto svog plina, dodajući, na pitanje o potencijalnim sankcijama na plinovodu Sjeverni tok 2, da sankcionisanje nečega što još nije operativno nije kredibilna prijetnja.

"Ovdje smo da učinimo sve što možemo da ne dođe do rata", rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

EU za sada ne planira povući obitelji diplomata iz Ukrajine, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nakon što je Washington najavio takav potez.

"Nećemo učiniti istu stvar jer ne znamo nikakve konkretne razloge. Ali američki državni tajnik Antony Blinken će nas obavijestiti", rekao je Borrell.

"Pregovori su u tijeku", rekao je Borrell, dodajući da ne vidi razlog da napusti Ukrajinu osim ako im sekretar Blinken ne da informaciju koja opravdava takav potez.

Kopirati
Drag cursor here to close