Bivši visoki predstavnik u BiH

Jeste li zaboravili Inzka: Bivši ima još koju za dodati ...

Dodik samo priča i prijeti, ali sada poduzima konkretne mjere
Vijesti / Politika | 13. 11. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RAS Srbija / Valentin Inzko i Milorad Dodik

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko govorio je za austrijski DiePresse o novim ratnim strahovima, prijetnjama secesijom od strane Milorada Dodika te uspjesima i neuspjesima međunarodne zajednice.

O izvještaju Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a i tome da će se BiH raspasti, Inzko kaže da u potpunosti dijeli ocjenu svog nasljednika Schmidta.

''Ako se ovako nastavi, moglo bi doći do toga. To bi također moglo potkopati Daytonski sporazum, kojim je uspostavljen mirovni poredak u Bosni i Hercegovini 1995. godine'' kazao je Inzko.

Upozorio je na Dodikove pojačane prijetnje da se Republika Srpska odcijepi od BiH.

''Zapadna zajednica se uglavnom smirila, Dodik samo priča i prijeti. Ali sada poduzima konkretne mjere, već je odlučeno da se povuče iz državne agencije za lijekove. Dodik je najavio izlazak iz Visokog vijeća pravosuđa koje imenuje suce i tužitelje za cijelu državu, izlazak iz zajedničke tajne službe i poreznog sustava, da spomenemo samo nekoliko najava - pojasnio je Inzko.

Osvrnuo se i na Dodikove najave o formiranju vojske RS-a.

''Tada bi zemlja imala dvije vojske sa svim njihovim posljedicama. Međunarodna zajednica je bila iznimno uspješna nakon 1995. godine, a stvaranje zajedničke vojske nakon krvavog rata kada su postojale tri vojske vjerojatno je bio njezin najveći uspjeh. Dodik je pristao na ono što sada rado negira. Najava da Republika Srpska formira vlastitu vojsku izaziva strah od novog rata'', poručio je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close