Afera

Solak o respiratorima: Učinio bih isto

Optuženi je napomenuo da je u planu potreba zdravstvenih ustanova bilo navedeno 300 komada respiratora za djecu i odrasle, bez navođenja tipa i modela…
Vijesti / Crna Kronika | 15. 03. 2023. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), zatražila je oslobađajuću presudu za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, a optuženi je ocijenio da je ovaj proces rezultat “vještačke afere” i “igrokaza” Tužiteljstva, prenosi BIRN.

Solak se u završnoj riječi osvrnuo na dužnosti i dobre rezultate rada FUCZ-a, podsjećajući na aktivnosti koje su poduzimali u raznim situacijama, uključujući i borbu protiv pandemije Covida.

“I tako sve dok tužitelji, željni slave, nisu napravili aferu”, rekao je Solak, dodajući da je pitanje kako će se dužnosnici ponašati kada u budućnosti bude trebalo djelovati brzo.

Afere

Prema njegovim riječima, strah od “vještačkih afera” je razlog što je BiH među posljednjim nabavila vakcine. Smatra da je ovaj “igrokaz” Tužiteljstva ponizio važnu instituciju u BiH, koja im je “omogućila prava bez ikakve odgovornosti”.

Optuženi je napomenuo da je u planu potreba zdravstvenih ustanova bilo navedeno 300 komada respiratora za djecu i odrasle, bez navođenja tipa i modela. Kazao je da je poštovao propise.

“Samo sam radio svoj posao. I da se ponovo dogodi slična situacija, učinio bih isto”, naglasio je Solak.

Njegova braniteljica Marsela Bajramović kazala je da je vještak Tužiteljstva, anesteziolog Ismet Suljević, kazao da uvezeni respiratori nisu pogodni za dugotrajno liječenje teško oboljelih, a da je u izjavi medijima rekao da bi ih koristio ukoliko se ne bi mogli nabaviti drugi.

“A nisu se mogli nabaviti…. Postoji respirator sa boljim performansama. A da li se mogao nabaviti? Nije”, istakla je Bajramović.

Uvezeni respiratori korišteni

Dodala je da je na poziv Obrane svjedočila šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica Mulalić, koja bila na čelu odjela s pacijentima oboljelim od covida i koja je potvrdila da su uvezeni respiratori korišteni. Podsjetila je da je ona kazala da je postojao strah kod liječnika zbog informacija objavljenih u medijima, kao i da su ljudi zvali da se članovi njihovih obitelji ne priključuju na te respiratore.

Bajramović je kazala da je Obrana pozvala inženjera koji se decenijama bavi respiratorima, a da je vještak Tužiteljstva iz te struke teoretičar. Oba su, kako je navela, potvrdila da su uvezeni respiratori imaju opciju da budu invazivni i neinvazivni.

Hodžiću nerazumljivo

Sa Solakom se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, vlasniku “Srebrene Maline” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici financija Jelki Miličević.

Obrana Hodžića u završnoj riječi je ocijenila da je optužnica nerazumljiva i da ostavlja optuženima da nagađaju za koja ih djela terete određene radnje. Braniteljica Mirna Avdibegović je kazala da nije opisano na koji način i kada su se Hodžić i “Srebrena malina” udružili radi činjenja krivičnog djela.

Za optužbe o pranju novca, prema njenim riječima, ne postoje elementi, a tvrdnja da je novac opran, tako što su plaćane dadžbine, je nonsens.

Avdibegović je istakla da nitko nije zvao Hodžića da nabavi respiratore, nego da je on slao ponude za nabavku medicinske opreme u želji da proširi svoju djelatnost, kao i druge firme u vrijeme pandemije.

“Koja je razlika između svih drugih pravnih lica koji su dostavljali ponude, i Fikreta Hodžića. Jedina razlika što je on uspio nabaviti 100 komada respiratora”, kazala je braniteljica.

Nejasno

Ako je optuženi namjeravao ostvariti imovinsku korist, kako je navela, ne bio tražio bankarske garancije. Avdibegović se osvrnula na optužbe o dogovoru za povećanje cijena i na svjedočenje Kristiana Marića, navodeći da je svjedok u vezi s tim kazao da je Hodžić rekao da je njemu važno da bude isporučeno 100 respiratora, a da će se dogovoriti za neku buduću nabavku.

Prema njenim riječima, nejasne su i nedokazane optužbe o krivotvorenju dokumenata, kao i o lažnom prikazivanju da “Srebrena malina” ispunjava uvjete za uvoz.

Avdibegović je kazala da Hodžić nikada nije tvrdio da je upisan kod Agencije za lijekove ili da ima dozvolu za uvoz, a da su svjedoci potvrdili da ti uvjeti moraju biti ispunjeni kod ulaska i carinjenja robe. Dodala je da su svjedoci potvrdili da je optuženi bio ispunio sve uvjeti za uvoz medicinske opreme.

Iznošenje završnih riječi nastavlja se 22. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close