Odustaju od zahtjeva za prosvjedom

Palestinska zajednica odustaje od prosvjeda i pita Kordića: Tko može biti neutralan na ubijanja djece?

Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Marija Kordića, iz Udruženja Palestinske zajednice u BiH obavijestili su javnost da odustaju od zahtjeva za održavanje mirnog skupa podrške palestinskom narodu u Mostaru
Vijesti / Flash | 26. 10. 2023. u 19:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini priopćilo je kako još uvijek nije dobilo službeni odgovor na zahtjev za održavanje mirnog skupa u podrške palestinskom narodu koji je trebao biti održan u subotu u Mostaru, javlja Anadolija.

Iz Palestinske zajednice u BiH oglasili su se u povodu medijskih istupa gradonačelnika Mostara Marija Kordića, koji je poručio kako "Grad neće dati suglasnost za subotnji skup podrške palestinskom narodu u Mostaru".

Odustaju od zahtjeva

"Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje, poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva", piše u priopćenju.

Naveli su također kako je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i da bi shodno tome svi građani trebali imati prava na mirna okupljanja, te nastavili: "Iznenađeni smo i razočarani ovakvom reakcijom gradonačelnika Kordića koji zabranjuje mirni skup podrške palestinskom narodu, a dozvoljava da se izraelska zastava vijori Mostarom."

Kakva to politika zabranjuje

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća gradonačelnika Kordića da se grad Betlehem nalazi u okupiranoj Palestini i da su skupovi za mir u Palestini održani u gradovima širom svijeta, zadnjih nekoliko dana i u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Beogradu, Podgorici, Zagrebu, Sanskom Mostu.

"Želimo gradonačelnika Kordića javno upitati: Tko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas. Pozive na skup smo uputili i predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, franjevcima i građanima svih nacionalnost", zaključeno je u priopćenju.

Rizik za naše društvo

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je kako ''su službeno ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini''

Nažalost, kako je kazao, bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istaknuli potporu Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz potporu neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti, kaže Kordić.

"Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim obiteljima da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele", istaknuo je.

"U ovom kontekstu, smo službeno ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u nasemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo", naglasio je Kordić. "Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere", zaključio je ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close