Zastupnički dom

Prihvaćen Prijedlog o izmjenama Izbornog zakona BiH za Mostar

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH većinom glasova prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku
Vijesti / Politika | 07. 07. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH većinom glasova prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ovaj prijedlog se treba izglasati i u Domu naroda BiH, a sjednica je zakazana za srijedu.

Prijedlog u parlamentarnu proceduru uputili su Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić. Dok je tekst prijedloga urađen na osnovu dogovora koji su postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika iz šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Rasprava

Za hitni postupak je glasao 21 poslanik, protiv je bilo 10, a pet poslanika je bilo suzdržano.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH izjasnili su se većinom glasova da se ipak ovaj Zakon razmatra bez amandmanske faze.

Nermin Nikšić (SDP) kazao je da je za SDP potpuno neprihvatljivo ignoriranje institucija BiH.

''Danas smo u prilici da se izjasnimo o rješenju koje kreira dva stranačka geta. Model je usmjeren protiv svega građanskog i integrirajućeg u Mostaru.''

Dodao je kako su ih SDA su nas uvjeravali da paket u kojem je samo Mostar nije moguć, te naglasio da se sada vidi tko je bio u pravu.

''Ovaj dogovor je višestruko opasan za BiH jer ubija ideju multietničkog i građanskog Mostara. U ovom prijedlogu se ne tretira centralna zona i oni će biti diskriminirani. Zakon ne provodi odluke Ustavnog suda i nas ne obavezuje ono što su dogovorili Izetbegović i Čović'', rekao je Nikšić.

Borjana Krišto (HDZ) kao jedna od potpisnica izmjena Izbornog zakona naglasila je da se ovim provodi odluka Ustavnog suda BiH.

''Neću se posebno referirati na detalje. Predložit ću da se u uz ovu točku razmatra i zaključak'', pojasnila je Krišto.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da je protiv rasprave o ovom pitanju po hitnoj proceduri.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da je ovo dobar trenutak da se teško pitanje skine s dnevnog reda, te da nije potpuno sretan zato što nema predviđenog rješenja i za Travnik, te dodao kako je predložio i amandman da se riješi pitanje Travnika.

Dodao je da se prije svega obraća kolegama iz SDA.

''Od kolega iz SDA očekujem da ovo razumiju. Ako je ovo model za Mostar, onda se može primjeniti na druge gradove u BiH. Travnik je doživio svašta i ovo zaslužuju Hrvati u Travniku'', rekao je Lovrinović.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok Predrag Kojović je kazao da, mostarski sporazum SDA i HDZ-a, s obzirom na to da se donosi 25 godina nakon donošenja Dejtonskog sporazuma, morao je biti zasnovan na briselskim, europskim, građanskim principima.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je kazao da je anomalija ovog teksta to da u prijedlogu zakona nisu propisani posebni vremenski rokovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

''S tim u vezi, bit će jako teško, skoro nemoguće, održati lokalne izbore u Mostaru u isto vrijeme, na isti dan kao u drugim krajevima BiH'', naveo je Đonlagić.

Zastupnica Alma Čolo (SDA) je kazala da, kao odgovoran zastupnik, želi da omogući ljudima u Mostaru da imaju izbore.

''Oni su ih imali posljednji put 2008. godine i ti izbori su važili do 2012. godine'', navela je Čolo.

Po njenim riječima, “osam godina nemamo Gradsko vijeće u Mostaru”.

''Kriva sam ja, kriv je Halid Genjac, kriv je Nikola Lovrinović, a nije kriv sustav koji je sve to kreirao. Mi sad želimo to da popravimo, da omogućimo ostvarivanje izbornog prava u Gradu Mostaru'', kazala je Čolo.

Predsjedavajuća Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Novaković Bursać je kazala da je bitno da građani Mostara, bez obzira na nacionalnu pripadnost zaslužuju, kao što je to potvrdio Europski sud za ljudska prava, da se održe izbori.

''Izražavam principijelan stav SNSD-a da podržavamo ono što se predstavnici dva druga konstitutivna naroda, odnosno stranke koje ih predstavljaju dominantno, dogovore. Nastojat ćemo, ukoliko zaista ne ide na štetu srpskog naroda, i da podržimo kroz glasanje'', navela je Novaković Bursać.

Izmjene Izbornog zakona BiH

Nakon pauze, nastavljena je rasprava, izlaganjem Dragana Mektića (SDS), koji je zamolio zastupnike SNSD-a i grupacije oko te stranke da ovaj zakon ne ide u hitnu proceduru:

Razlog je što Srbi u Mostaru i u toj županiji, nisu konstitutivan narod.

Podsjetio je da je na nedavno održanom sastanku svih parlamanetarnih zastupnika u Banja Luci dogovorono da će se ići u redovnu proceduru, te da se Srbima omogući da imaju svoju listu.

''Ovako će Srbi biti na listama SDA i HDZ-a'', rekao je Mektić.

Inače, nakon inzistiranja da Nikola Lovrinović koji je zatražio pauzu obrazloži zbog čega je to uradio, pauzu je zatražio i zastupnik DF-a, Zlatan Begić.

Šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać rekla je da će zastupnici SNSD-a glasati za prijedlog izmjena Izbornog zakona koji u određenoj mjeri omogućava sudjelovanje Srba u Gradskom vijeću Mostara.

''SDS je promijenio mišljenje čim su došli u Sarajevo. Nije postignut nikakav dogovor ili je /Dragan/ Mektić pogrešno informiran ili iskrivljuje činjenice da je postignut dogovor o zajedničkom kandidatu za listu u Mostaru i načelnika Srebrenice'', rekla je Bursać.

Zastupnik Nenad Stevandić rekao je da su predstavnici Srba iz Mostara bili i ranije kod predstavnika vlasti Republike Srpske na konsultacijama.

Rasprava o Izbornom zakonu

Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Saša Magazinović (SDP) rekao je da se radi o sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te da stranke koje su ovo dogovorile idu na B model, jer što to njima odgovara, jer imaju osigurane glasove u određenim gradskim područjima. Model je takav da stranka koja ima 1.500 glasova manje od SDP imat će mandat više. Reko je da stoga ne treba hitni postupak.

''Smatram da se ovaj zakon ne može razmatrati u hitnoj proceduri jer dijeli Mostar na dvoje. A danas ga podržavaju i oni koji su govorili da ako se Mostar podijeli na dvoje, da se država dijeli na troje'', poručio je Magazinović.

Damir Arnaut (Naša stranka) kazao je da diskriminacija traje već 12 godina.

''Nešto što toliko traje nema smisla da se prelomi preko koljena na jednoj sjednici i to po hitnom postupku'', kaže Arnaut.

Dodao je da se ovim zakonom ne predviđa da se izbori u Mostaru održe u tijeku ove godine.

Mirko Šarović (SDS) kazao je da ovakva rješenja nisu dobra za srpske predstavnike u Mostar, te da neće podržati hitnu procreduru.

Potom je Nikola Lovrinović u ime Kluba HDZ-a zatražio pauzu u trajanju od pola sata.

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su zastupnici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano provođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendirani izbori u Mostaru, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close