Dvodnevna rasprava

Izglasana nova Vlada Srbije

Istaknula je i da Srbija nastavlja europski put, ali i traži neselektivno poštovanje međunarodnog prava.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2022. u 20:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Srbije izglasali su novu Vladu poslije dvodnevne rasprave.

Zastupnici su o izboru nove Vlade glasali javno prozivkom. Glasanju je prisustvovalo 225 zastupnika, podršku izboru nove Vlade dalo je njih 157,  protiv je bilo 68 zastupnika, a uzdržanih nije bilo, prenosi RTS.

Mandatarka Ana Brnabić jučer je, podnoseći ekspoze pred zastupnicima, rekla da će ova Vlada imati mnogo veće izazove nego što su mogli zamisliti.

''Poslije pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na europskom kontinentu, svijet klizi u treći svjetski rat, u ovakvom svijetu Srbija se mora pozicionirati i sačuvati stabilnost, to je glavni zadatak'', rekla je Brnabić i dodala da kao što se prošla Vlada bavila zdravstvom, sada se mora baviti energentima.

Istaknula je i da Srbija nastavlja europski put, ali i traži neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

U završnom obraćanju poručila je da Srbija mora imati prosrpsku Vladu koja će raditi isključivo u interesu Srbije i njenih građana, kao i da će ovo biti Vlada kontinuiteta.

Zastupnici su jučer i danas raspravljali o izboru nove Vlade.

Nova Vlada ima 28 ministarstava, a novi članovi Vlade su Miloš Vučević – potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Bratislav Gašić –ministar unutarnjih poslova, Rade Basta – ministar gospodarstva, Jelena Tanasković – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Vesić – ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture, Dubravka Negre – ministar rudarstva i energetike Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tanja Miščević – ministar za europske integracije, Jelena Begović – ministar za znanost, tehnološki razvoj i inovacije, Danica Grujičić – ministar zdravlja, Husein Memić – ministar za turizam i omladinu, te Zoran Gajić – ministar sporta.

Ministarsku funkciju, ali u drugom resoru obavljati će Ivica Dačić – zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, Siniša Mali –potpredsjednik Vlade i ministar financija, Tomislav Momirović – ministar unutarnje i vanjske trgovine, Irena Vujović – ministar za zaštitu životne sredine, Maja Popović – ministar pravde, Branko Ružić – ministar prosvjete, Nikola Selaković – ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić – ministar za brigu o obitelji i demografiju, Maja Gojković – ministar kulture, Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu.

Na mjestu ministra informiranja i telekomunikacija je Mihailo Jovanović, a ministar za javna ulaganja u novoj Vladi Srbije je Marko Blagojević.

Vlada će imati i tri ministra bez portfelja: Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek, prenosi RTS.

Kopirati
Drag cursor here to close