Odluke NSRS

Izetbegović: U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene

Nakon odluka donesenih u Narodnoj skupštini entiteta RS oglasili su se Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Šefik Džaferović.
Vijesti / Politika | 11. 12. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović se oglasio nakon posebne sjednice NSRS na kojoj su izglasane odluke o prenošenju nadležnosti.

“Današnje odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti.

Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci.”, poručio je Izetbegović.

“Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene” priopćio je predsjednik SDA.

Komšić i Džaferović: Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Tužiteljstvo BiH da pokrene postupak protiv osoba koje su u Narodnoj skupštini entiteta RS usvojile zaključke koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi.

"NSRS je napustila Dejtonski sporazum", poručio je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je osudio i odbacio odluke usvojene na današnjoj sjednici entitetske skupštine.

"Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, prije svih Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih osoba za današnje događaje", kazao je Džaferović.

Podsjećamo, Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je u petak zaključke koji se odnose na vraćanje nadležnosti koje su prethodno sa entitetskog nivoa prenesene na nivo države Bosne i Hercegovine.

Deklaracija i zaključci usvojeni na prijedlog predsjednice RS, Vlade RS, člana Predsjedništva BiH iz RS i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP. Većina poslanika opozicije napustila je posebnu sjednicu skupštine tijekom zasjedanja. Opozicijske stranke smatraju da je u pitanju farsa i predizborna kampanja.

Kopirati
Drag cursor here to close