Sumiranje 2017. godine

Izetbegović: Da nije bilo SDA, prilike u BiH bi bile mnogo gore

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, naglasio je da je BiH u odnosu na zemlje regije najmanje zadužena država, dug BiH je oko šest milijardi eura, dok je javni dug Srbije premašio 25 milijardi eura, a dug Hrvatske 40 milijardi eura.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2017. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sumirao je danas političku i ekonomsku situaciju u BiH u 2017. godini, između ostaloga, kazavši da je Upitnik Europske komisije nakon petomjesečnog zastoja i šutnje Republike Srpske, u posljednjih pola godine intenzivno ispunjavan i s 3.432 pitanja sveden na sedam neusuglašenih pitanja.

''Cijenim da će i ovih nekoliko pitanja biti usuglašeno u prvoj polovici sljedećeg mjeseca i da će Upitnik biti predat Komisiji tijekom siječnja 2018. godine. Napredak u uknjiženju perspektivnih lokacija na Oružane snage je, uz sve opstrukcije koje su dolazile iz RS-a, nastavljen, tako da se očekuje aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) na sljedećem summitu NATO-a u lipnju 2018. godine'', kazao je.

BiH najmanje zadužena u regiji

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, naglasio je da je BiH u odnosu na zemlje regije najmanje zadužena država, dug BiH je oko šest milijardi eura, dok je javni dug Srbije premašio 25 milijardi eura, a dug Hrvatske 40 milijardi eura.

Zabilježen je, kaže, porast bruto društvenog proizvoda (BDP), porast obima industrijske proizvodnje, a porast zbroja svih proračuna su se međusobnom pratili i iznose oko tri posto.

''Na nivou Federacije povećanje proračuna je 5,5 posto, u Tuzlanskom kantonu 7,2 a Sarajevskom osam 8 posto. U devet mjeseci ove godine izvezeno je oko 17 posto više roba u odnosu na prošlu godinu i po tome smo prvi u regiji'', dodao je.

Također, u rujnu je izvoz prvi put premašio vrijednost od milijardu KM u jednom mjesecu, a prvi put BiH je u Sloveniju više izvezla nego uvezla, dok je broj turističkih noćenja porastao za 18 posto te će sarajevski aerodrom do kraja godine prihvatiti rekordnih milijun putnika.

Smanjenje nezaposlenosti

Prihodi od neizravnih poreza u jedanaest mjeseci 2017. iznosili su 6,5 milijardi KM i veći su za sedam posto u odnosu na 2016. godinu. Rasli su značajno i prihodi od izravnih poreza, u Federaciji BiH je prikupljeno 376 milijuna KM više u odnosu na prošlu godinu.

Broj novouposlenih u realnom sektoru, istaknuo je, se tijekom godine povećavao za prosječno 1.100 radnika mjesečno, a broj zaposlenih je u rujnu iznosio 753.439, odnosno 48.715 više u odnosu na početak ovog mandata time je broj nezaposlenih zabilježio pad od oko deset posto.

Ekonomija RS-a lošija od Federacije

U usporedbi s Federacijom, kazao je Izetbegović, ekonomija u RS-u je lošija jer se oslanja na poljoprivredu i državne službe, što čini 27 posto entitetskog BDP-a, a direktno se oslanja na proračune, poljoprivreda na subvencije. Broj novozaposlenih se povećava, ali duplo sporije nego u Federaciji.

''Slično je s turizmom koji u Federaciji bilježi četiri puta veći broj noćenja nego u RS, što je sigurno povezano s razvojem aerodroma - sarajevski, tuzlanski i mostarski će zabilježiti više od 1,5 milijun putnika u prošloj godini, banjalučki skoro da i nema protoka. Od izravnih stranih investicija u 2017. godini samo jedna desetina je bilo u RS, devet desetina u Federaciju BiH'', istakao je Izetbegović.

Javni dug RS-a iznosi 5,35 milijardi KM odnosno 54 posto BDP, u Federaciji je to 32 posto BDP. RS se u prvoj polovici 2017. godine zadužila za novih 235 milijuna KM. Prosječna primanja u RS su 15 posto niža nego u Federaciji.

Koalicije samo s pobjednicima

Na pitanje o gotovo sinkroniziranim izjavama bh. političara koji su najavili da ne žele praviti koalicije sa SDA, Izetbegoviće je kazao da se one prave s pobjednicima, ali je i dodao da će to biti jasno nakon općih izbora koji su planirani za listopad 2018. godine.

''Ne vjerujem da će se drugi usuditi praviti koalicije bez SDA ukoliko nam narod da povjerenje. Nisam siguran da će moći ignorirati volju naroda'', stav je Izetbegovića.

Mišljenja je da drugi imaju razloge udružiti se protiv SDA, ali je upitao što je SDA njima svima pojedinačno uradila da bi se tako ponašali, dodajući da je SDA okupljala partnere.

Video: ''Koalicije se prave s pobjednicima''



Komentirao je Izetbegović i izjavu ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je kazao da ciklus ratova na Balkanu nije završen, kazavši da je to itekako završeno osim ako srbijanski lideri ne odluče drugačije, je "nikad nije bilo do nas".

Na pitanje o sastancima s liderima Srbije i Hrvatske napomenuo je da je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nekoliko puta i prije posljednje posjete Beogradu, a i vidjeli su se u listopadu, na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u Slanom kod Dubrovnika.

''Mogao bi i lider SDA biti sa svima u dobrim odnosima. Ne tjerati pravdu, stati iza zločinaca, a ne iza žrtava, ne tjerati revizije, ne gonite istinu, pustite da vam koriste vodne resurse, pustite da se prave mostovi gdje se želi, neka suverenitet i odluke o vanjskoj politici prenesu u Beograd i onda biste bili dobri'', stav je Izetbegovića.

U Predsjedništvu se svašta razgovara

Međutim, dodao je da se u Predsjedništvu o svemu razgovara, ali je mišljenja da se svi trebaju suočiti s prošlošću jer je to neophodan proces, no istaknuo je SDA nikada neće biti generator problema, ali također neće dozvoliti da bude oduzet nijedan kvadratni metar BiH.

Osvrnuo se na pitanje izmjena Izbornog zakona, posebno naglasivši da se Ustav u tom smislu mora poštovati posebno dio koji se odnosi na sastav stanovništva iz popisa 1991. godine.

Budući da će državni nivo u novu godinu ući s Odlukom o privremenom financiranju prvi put nakon 2012. godine, Izetbegović o (ne)funkcioniranju koalicije na državnom nivou zbog činjenice da Savez za promjene nije podržao set zakona o trošarinama, Izetbegović je kazao da su to sve poluuspješne koalicije, ali je ovog partnera SDA odabrala zbog oštre predizborne retorike 2014. godine od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako je zaključio lider SDA, da ove stranke nije bilo, prilike u BiH bi bile mnogo gore, a pozitivni pomaci napravljeni su velikim angažmanom predstavnika SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close