Odnosi

Izetbegović presudio Jeliću, oslobodio Delića i naveo uvjete

Izetbegović je rekao kako su se međudržavni odnosi pogoršali u vrijeme dok je na čelu Hrvatske bila Kolinda Grabar Kitarović...
Vijesti / Politika | 09. 08. 2020. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ocijenio je u nedjelju kako se odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu "lako" poboljšati, ali da tome ne pomažu postupci poput odlikovanja Zlatana Mije Jelića koji je u BiH optužen za ratne zločine.

"Odnosi BiH i Hrvatske se daju lako popraviti. Sve što očekujemo je korektan odnos Hrvatske, prestanak paternalističkog odnosa prema BiH, poštovanje digniteta i prava BiH", kazao je Izetbegović u intervjuu koji je objavio radiosarajevo.ba.

Izetbegović je rekao kako su se međudržavni odnosi pogoršali u vrijeme dok je na čelu Hrvatske bila Kolinda Grabar Kitarović a smatra kako se takvo stanje nastavlja i sada zbog loših poteza koje povlači novi predsjednik Zoran Milanović.

Posebno neprihvatljivim ocjenjuje to što je iz njegovih ruku nedavno u Kninu odličje primio umirovljeni general HVO Jelić koji je u BiH optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru.

"Predsjednik Milanović je i ranije koketirao s radikalnim desničarima i mislim da mu je to generalno greška. Tu političku grupaciju nikada neće pridobiti a može izgubiti potporu među ljevičarima i općenito povjerenje miroljubivih i razumnih ljudi", rekao je Izetbegović.

O Deliću

''General Delić nije imao nikakvu konkretnu odgovornost za zločine za koje je osuđen, čak niti saznanje da su se oni desili u nepristupačnim bosanskim enklavama, za razliku od Zlatana Mije Jelića i ostalih odgovornih za UZP koji je, prema presudi Haškog tribunala, u pokušaju uspostavljanja hrvatskog entiteta u BiH, porušio Mostar i Hercegovinu, kroz konc-logore proveo skoro sve muškarce Bošnjake i etnički očistio teritorij pod kontrolom HVO-a. Grupa kojoj pripada Jelić je nanijela trajnu sramotu hrvatskom narodu i u BiH i u Hrvatskoj, i predsjednik Hrvatske bi trebao izbjegavati susret, i svaku vezu sa ovom vrstom ljudi. Rukovanje s ratnim zločincem je unizilo i njega i Hrvatsku'', rekao je Izetbegović

Komentirajući Milanovićevu izjavu da bi se Hrvatima moralo omogućiti da kroz izmjene izbornog zakona sami biraju svog člana kolektivnog predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao kako je spreman na kompromis ali spremnost za to moraju pokazati i drugi članovi vladajuće koalicije te HDZ BiH.

Uvjet za kompromis i genetika

"Ja sam spreman na kompromis koji su spremni prihvatiti koalicijski partneri SBB i DF, odnosno osobno Željko Komšić i Fahrudin Radončić", izjavio je Iztebegović koji smatra da izgledi za to nisu veliki.

''Ako HDZ prihvati rješenja kojim će biti zadovoljne SDA, SBB, DF i lideri ovih stranaka, onda će to sigurno i javnost u BiH prihvatiti. Šta bi bio sadržaj takvog dogovora, šta se očekuje od HDZ-a, rano je govoriti. U svakom slučaju vrijedi pokušati, ali šanse, po mojoj procjeni nisu velike'', rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Naveo je kako ''slijedi borba na kulturnom, identitetskom, medijskom planu''.

''Bosanski Srbi imaju kompleksan identitet, vole Srbiju i Beograd, ali ne bi trebalo da zbog toga ne vole Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo, mjesta u kojim su rođeni, komšije.  Bosanski Srbi, Hrvati, Bošnjaci imaju istu genetsku osnovu, žive skupa vjekovima, i realno im ne mogu biti bliži ljudi sa one strane granice koje i ne poznaju. Ovo stanje izazvano ratovima nije normalno, šizofreno je, i privremeno je. Bošnjaci trebaju biti vezivno tkivo i strana koja snažnije pruža ruku, radi na pomirenju i normalizaciji odnosa, na afirmaciji pozitivnih historijskih istina'', rekao je čelnik SDA.

Izbori u Mostaru

''Očekujem pobjedu snaga koje ne snose krivicu za rušenje Mostara i rušenje međunacionalnih odnosa u Hercegovini. Činimo napore u stvaranju probosanske koalicije, u ujedinjavanju svih snaga koje su branile Mostar i civilizacijske vrijednosti u njemu. To ne bi trebala biti bošnjačka koalicija suprotstavljena hrvatskoj, to bi trebala biti multietnična koalicija za  21. vijek, za pomiren i dobro organizovan grad Mostar koji pripada svakom Mostarcu podjednako'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close