Nije se pomirio

Izetbegović: Ponuda DF-u i SDP-u još uvijek stoji

Prokomentirao je i to što se HDZ prvo obratio Osmorci, a ne njegovoj stranci.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Klix.ba je govorio o procesu formiranja vlasti, izboru delegata za Dom naroda FBiH, razgovorima sa HDZ-om, Osmorci te ponudi za DF i SDP koju im nudi još od prošlog mandata. Govorio je i o odnosu sa zapadnim saveznicima.

Izetbegović je istaknuo kako se još uvijek nije pomirio s činjenicom da SDA ostaje bez vlasti u FBiH na državnom nivou te je kazao kako ništa nije završeno.

Prokomentirao je i to što se HDZ prvo obratio Osmorci, a ne njegovoj stranci.

''HDZ ne želi koaliciju sa blokom stranaka u kojem je DF, a želi sa blokom u kom je NIP. Razlozi za to su sasvim jasni, predsjednik NIP-a odgovara Čoviću jer javno zagovara da u Predsjedništvu BiH treba sjediti Hrvat iz HDZ-a, a ne Željko Komšić. Čitav protekli mandat HDZ je blokirao uspostavljanje novog saziva Vlade FBiH jer je želio zadržati oslabljeni SBB, koji ima isti stav kao i NIP o Komšiću, a spriječiti ulazak rastućeg DF. Čović sebi bira i hrvatske i bošnjačke predstavnike služeći se različitim alatima za to, po potrebi i blokadama. Ovaj put mu na ruku idu stranci i bošnjačke podjele, ali ništa još nije sigurno niti završeno'', kazao je Izetbegović.

''I dalje stojim pri stavu da bi široka probosanska koalicija u kojoj bi osnovu činile SDA, SDP i DF bio najbolji odgovor onome što su u proteklom mandatu radili, a u ovom će nastaviti da rade SNSD i HDZ'', dodao je.

Kazao je kako SDP želi jasan komad vlasti, odnosno bošnjački trećinu u kojoj je SDP lider.

''Zbog ovakvog odnosa ih već godinama i prozivamo da se bore za vlast, za stranački interes, a ne za interes BiH. Široki probosanski front koji SDA nudi i zagovara je možda difuzan, u njemu nema lidera, u njemu nitko ne bi dobio mnogo vlasti i utjecaja, svi bismo bili jednaki, ali bi ovaj front u veoma rizičnom mandatu koji je pred nama donio pomirenje tradicionalističkih i ljevičarskih stranaka kojima je BiH na srcu i ostvario snagu kojoj ništa ne bi mogao spreg SNSD-HDZ. Ova ponuda je stara četiri godine i ostaje otvorena i ubuduće'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close