''O kojoj državnosti priča?''

Dodik vrijeđao Izetbegovića: Njegovi djedovi su bili 'hrvatsko cvijeće'

Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda'', kaže Milorad Dodik
Vijesti / Politika | 25. 11. 2022. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "25. studeni nije Dan državnosti BiH, čak ni svojom simbolikom on to ne bi mogao biti i da su svi u BiH, a nisu, pristali da se taj datum obilježava kao takav".

''Ako nema AVNOЈ-a, a nema, onda nema ni ZAVNOBiH-a na koji se političko Sarajevo godinama poziva'', poručio je Dodik.

Handžar divizija i djedovi

Predsjednik Republike Srpske kaže da je "srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve i tu činjenicu ne treba dokazivati, ali izgleda da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna".

''Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partizanskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego tisuće srpskih obitelji koje su potomci žrtava fašizma, naglasio je Dodik'', prenosi RTRS.

Ocijenio je da je to "antifašizam po sarajevskom modelu u kojem Republika Srpska ne može i neće sudjelovati".

Kad je bosanska državnost postojala

''Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović sinoć govori o obnovi bosanske državnosti, a ja ga pitam kad je ona postojala da bi se obnavljala i je li ZAVNOBiH bio izoliran događaj od AVNOЈ-a kojim je nastala država koja je devedesetih godina prošlog vijeka nestala'', istaknuo je Dodik.

Naglasio je da je "srpski narod ponosan na svoju antifašističku prošlost, na žrtve koje su utkane u onu državu u kojoj smo živjeli do 90-ih godina i građanskog rata u kome se ona raspala".

''Sada se pozivati na samo jedan segment stvaranja te države koje nema je i licemjerno i pokazuje kako naši susjedi gledaju na prošlost, kako nedavnu, tako i tu iz Drugog svjetskog rata. Svi koji su 25. novembar čestitali kao tzv "Dan državnosti" ili se pridružili prijemu koji tradicionalno organiziraju samo političari u FBiH trebalo bi da znaju da prisustvuju lažnom prazniku BiH o kojem na iskrivljen način za svoje potrebe govore politički prvaci muslimanskog naroda'', konstatirao je predsjednik Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close