Jednostavno

Izetbegović pohvalio napredak Federacije: Rezultati unatoč opstrukcijama i problemima

Izetbegović je istaknuo da su rezultati "ostvareni usprkos opstrukcijama i problemima poput pandemije koronavirusa, migrantske krize i aktualne inflacije".
Vijesti / Politika | 16. 08. 2022. u 16:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskom Petrovcu je održana javna tribina Stranke demokratske akcije na temu "Odgovori SDA na aktualna politička pitanja" na kojoj se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno, Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da obilazi cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali da posjeta Krajini ima poseban značaj. Govoreći o aktualnim političkim odnosima i politici SDA, Izetbegović je istaknuo postojanje lobija koji su protiv stranke zbog njenog principijelnog odnosa prema interesima građana.

Interes građana 

"Mi smo se mogli dogovoriti s ovima koji grade male elektrane u BiH, da nastave graditi i zaustave tokove rijeka. Ne bi više ništa u životu morali raditi, njima bi rijeka donosila korist. Međutim, mi smo pokrenuli proces zabrane gradnje takvih elektrana i istrajali smo u tome. Zatim smo u Sarajevu zabranili gradnju visokih nebodera koji onemogućavaju cirkulaciju zraka i guše taj grad. Tako smo se zavadili s građevinskim lobijem. Mogli smo se dogovoriti i s kladioničarima, koji ne plaćaju porez. Oni imaju veći promet od telekom operatera i elektroprivreda. Porez se plaća na kruh i mlijeko, ali ne na kladionicu. Mi smo pokrenuli pitanje oporezivanja. To je SDA i mi ćemo tako raditi i uvijek se suprotstaviti onima koji rade protiv interesa građana", poručio je Izetbegović.

Kada su u pitanju međunacionalni odnosi, Izetbegović je kazao da je zadovoljan zbog činjenice da su ti odnosi u Bosanskom Petrovcu na visokom nivou.

"Mi nemamo alternativnu domovinu, mi smo najjača stranka i mi imamo najveću odgovornost. Cilj nam je pomirenje ljudi, cilj nam je provedba reformi, razvoj ekonomije i zaustavljanje odlaska ljudi, naročito onih mladih", izjavio je Izetbegović.

Odlazak mladih je, dodao je, najveći problem BiH i on je, kako je kazao, zbir svih problema s kojima se BiH suočava.

"I zemlje regije se prazne, ali se kod nas zbog nestabilnosti i svađa taj proces odvija brže", izjavio je Izetbegović.

Mir i stabilnost 

Istaknuo je Izetbegović gospodarske potencijale Bosanskog Petrovca, poput proizvodnje solarne energije, drvne industrije i proizvodnje hrane. Za razvoj ekonomije, dodao je, potrebna je stabilizacija političkih prilika i zaustavljanje nepotrebnih svađa, tenzija, blokada i opstrukcija.

"Mi, Bošnjaci, želimo samo mir, stabilnost i priliku za našu djecu. Od susjeda očekujemo samo da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju nas onako kako mi poštujemo njih. Od domaćih aktera koji proizvode krize očekujemo da poštuju Ustav i zakone i da poštuju nas onako kako poštujemo mi njih. Završit ćemo ovaj ciklus, pobijediti i onda gledati da, kako znamo, smirujemo te odnose i pomjeramo stvari naprijed", poručio je Izetbegović.

Podsjećajući na "rezultate rada Vlade FBiH u proteklom mandatu, poput rasta mirovina, plaća i broja zaposlenih, stabilizacije Mirovinskog fonda FBiH i rješavanja problema boračkih kategorija", Izetbegović je istaknuo da su oni "ostvareni usprkos opstrukcijama i problemima poput pandemije koronavirusa, migrantske krize i aktualne inflacije".

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić, načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić i vijećnica SDA u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac Ansela Husetić, priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close