Odnos prema javnosti

Izetbegović opet 'pobjegao' od sučeljavanja, Bećirović se javio

Kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine navodi kako iz TVSA navode da  ''otkazuju jer ne žele da se ponovi scenarij sa N1''.
Vijesti / Politika | 26. 09. 2022. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Maloprije sam dobio poziv sa TVSA - debata kandidata za člana Predsjedništva BiH, koja se trebala snimati u 13:00 sati, a emitirati večeras u 20:00 sati, je otkazana. Razlog: Izetbegović rekao da neće doći, a Bećirović nije odgovorio na poziv'', objavio je kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić.

''Ja sam svoje učešće na svim debatama potvrdio onog momenta kada sam dobio poziv, bez kalkulacija, svjestan da je to prije svega pravo građana da upoznaju kandidate i obaveza kandidata da se predstave građanima'', navodi Hadžikadić.

Kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine navodi kako iz TVSA navode da  ''otkazuju jer ne žele da se ponovi scenarij sa N1''.

''Zašto? Zar i to nije način da građani upoznaju kandidate za najčasniju poziciju u državi, one koji će nas predstavljati u unutrašnjim i međunarodnim odnosima? Zar i takav čin nije pokazatelj karaktera i sposobnosti kandidata da se suoči sa drugim vizijama, idejama i razmišljanjima? Da li javni servis ima pravo da na ovakav način zaštiti druge kandidate i utječe na formiranje mišljenja javnosti? Nakon debate na FTV-u, mislio sam da su kandidati shvatili značaj ovakvog sučeljavanja. Opet sam pogriješio. Izgleda da se izborne kampanje i spremnost na stvarnu prezentaciju građanima svode na kalkulacije: koji je medij važniji, koji je protukandidat važniji i šta će donijeti više političkih poena'', navodi Hadžikadić.

Objavio je kako je ''Bakiru Izetbegoviću danas nešto drugo bilo važnije - vjerojatno namješteni stranački skup ili plaćeni medijski nastup''.

''Bećirović svakako misli da se kandidirao za poziciju Bakira Izetbegovića, a ne za poziciju člana Predsjedništva BiH. Ni jedan ni drugi nisu svjesni odgovornosti pozicije za koju se kandidiraju. Nisu svjesni ni odgovornosti prema državi, ni prema građanima. Ovo su koncepti između kojih mi trebamo birati i zbog kojih ne treba postojati treći put? Ja na to ne mogu pristati'', naveo je.

S druge strane, Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je odluka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se ne odazove u debatu na Televiziji Sarajevo (TVSA) jasan pokazatelj kako Izetbegović kukavički bježi od TV debata kao što je to radio i zadnjih deset godina.

''S obzirom na to da su se u medijima pojavili lažni navodi kako nisam odgovorio na poziv Televizije Sarajevo, ovim putem želim istaći da sam ranije obavijestio spomenutu televiziju kako sam spreman pojaviti se u svim debatama – uključujući i debatu na TVSA. Bakirov privatni 'savjetnik' kojeg potura građanima već drugi izborni ciklus, a kojem je tu poziciju i javno dodijelio u prethodnoj debati, neće mu pomoći u izvrtanju činjenica. Neodgovornost, bahatost, bijeg i laž prepoznatljivi su odgovori Bakira Izetbegovića u situacijama u kojim se mora suočiti s istinom i činjenicama. Bakire, čekam te sutra na državnoj televiziji'', zaključio je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close