''U tom bloku''

Izetbegović: Nisu svjesni kako će im biti teško bez SDA

''Blok od osam stranaka koje se pripremaju preuzeti vlast od SDA, zapravo popuštaju "pred željama nekih stranaca" te da u tom bloku nisu svjesni koliko će im zapravo biti teško iduće četiri godine''
Vijesti / Politika | 25. 11. 2022. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je u petak kako njeno izbacivanje iz vlasti ne bi bila mudra odluka, jer ona i dalje pojedinačno ima najveću potporu biračkog tijela u BiH, prenosi Hina.

Uoči potpisivanja dokumenta o programskoj suradnji između HDZ BiH i bloka bošnjačkih i građanskih stranaka, najavljenog za naredni tjedan, kojim bi se otvorio put uspostavi nove vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako to smatra pogrešnim pristupom ocijenivši da on neće donijeti stabilnost.

Popuštaju strancima, teško bez SDA

Izetbegović, kojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka teško porazio oporbeni kandidat Denis Bećirović, sada tvrdi kako blok od osam stranaka, koje su protekle četiri godine bile u oporbi i koje se pripremaju preuzeti vlast od SDA, zapravo popušta "pred željama nekih stranaca" te da u tom bloku nisu svjesni koliko će im zapravo biti teško iduće četiri godine.

"Nikome ne bi preporučio da takvu stvar radi", kazao je Izetbegović, ustvrdivši kako je uspostava vlasti još daleko od završene priče jer SDA ima pojedinačno najviše zastupnika na svim parlamentarnim razinama, kao i skupštinama županija unutar Federacije.

Drugu priliku za sudjelovanje u vlasti vidi i u tome što još nisu okončani izbori zastupnika za domove naroda, i na razini Federacije i na razini države, te sugerira kako je moguće da SDA i u tim kombinacijama na kraju bude jača od bošnjačko-građanske osmorke. No priznaje kako je vlast u konačnici nemoguća bez HDZ-a ali i Milorada Dodika.

Hrvatsko cvijeće i lažni antifašist

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović je ranije ovog tjedna kazao kako je njegova stranka odustala od partnerstva sa SDA jer je povjerenje između te dvije stranke nepovratno narušeno u protekle četiri godine te je potvrdio kako je za hrvatsku stranu kao novi partner prihvatljiva jedino dosadašnja oporbena "osmorka", s čijim će predstavnikom 29. studenog potpisati dokument o programskoj suradnji.

Milorad Dodik očekuje kako će novi partner u vlasti na razini države biti njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Izetbegoviću je u petak uputio prijekor kako je "lažni antifašist".

 

Kopirati
Drag cursor here to close