Summit u Sofiji

Izetbegović: Naši građani nam govore…

U ime BiH Izetbegović je pozdravio Deklaraciju Summita i ponovio da joj se Bosna i Hercegovina pridružuje.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2018. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imamo dva ključna konkretna cilja u tom pogledu: dobivanje kandidatskog statusa do kraja 2018. godine i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobivanja kandidatskog statusa'', rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se obratio se danas na plenarnom zasjedanju Summita EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

''Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebno je da Europska komisija do studenog 2018. godine objavi svoje mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Zahvalni smo institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci koju pružaju procesu našeg pristupanja EU. Nadamo se da će se ta podrška EU nastaviti i ubuduće, posebno u postupku stjecanja kandidatskog statusa do kraja 2018. godine'', rekao je Izetbegović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

  / Summit u Sofiji | Predsjedništvo BIH

U ime BiH pozdravio je Deklaraciju Summita i ponovio da joj se Bosna i Hercegovina pridružuje.

''Veoma je važno da s ovog summita pošaljemo snažnu poruku kojom se potvrđuje europska perspektiva za cijelu regiju zapadnog Balkana. BiH pozdravlja pokretanje konkretnih inicijativa za poboljšanje infrastrukturne povezanosti, kao i povezanosti među ljudima. Cijenimo kontinuirani angažman EU na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako između EU i regije zapadnog Balkana, tako i unutar regije'', rekao je.

Istaknuo je kako je BiH dala svoj doprinos poboljšanju tih veza poduzimanjem niza aktivnosti na provođenju prioritetnih mjera u okviru priprema za samit u Sofiji.

''BiH je posvećena regionalnoj suradnji u oblasti ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja – kroz mehanizme poput Berlinskog procesa i Agende za povezivanje. Vidimo to kao put za izgradnju povjerenja, unapređenje odnosa i stvaranje opipljive ekonomske dobrobiti naših građana. Zalažemo se za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja i bilateralne sporove. Pozitivan primjer naših napora je zaključivanje Sporazuma o granici s Crnom Gorom'', rekao je Izetbegović i dodao da BiH pozdravlja novu Strategiju za zapadni Balkan koju je Europska komisija objavila 6. veljače.  

''U toj strategiji mi se posebno dojmila rečenica u kojoj se  kaže: 'Svakodnevni život na Zapadnom Balkanu treba postupno približiti životu unutar Europske unije'. Razmislite o tome na trenutak. Proces pristupanja EU je najdjelotvorniji pokretač transformacije naših država, društava i ekonomija, u cilju dostizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentnih tržišnih ekonomija i povećanja ekonomskog rasta i razvoja'', rekao je. 

  / Izetbegović s hrvatskim premijerom | Predsjedništvo BiH


''Naši građani nam govore da je dostizanje europskih standarda za njih prioritet.  Oni žele da kvaliteta roba i usluga, kvaliteta hrane, zraka i vode i kvaliteta infrastrukture budu jednako dobri kao u EU. Žele da vožnja od 580 kilometara od Sarajeva do Sofije traje jednako kao i vožnja od Varšave do Berlina: 5 umjesto 10 sati. Taj cilj ćemo postupno i postići provedbom planova poput Agende za povezivanje'', poručio je Izetbegović. 

Također, poručio je da je Bosna i Hercegovina odlučna da održi pozitivan zamah započet u listopadu 2014. godine i da nastavi s reformama i napretkom u procesu pristupanja EU.

Da bi proces proširenja imao potrebnu podršku unutar EU, mi u regiji, rekao je dalje, moramo raditi na tome da našim prijateljima u Europi jasno artikuliramo koje su to koristi i vrijednosti koje će naša integracija u EU donijeti Europi u cjelini.

  / Izetbegović s bugarskim premijerom | Predsjedništvo BiH

''Radi se o dvosmjernoj ulici. Kako bi postojali obostrani interes i entuzijazam, moraju postojati i uzajamne koristi. Svojim proširenjem na zapadni Balkan EU ne želi da 'uvozi' nove probleme, a mi ne želimo da postanemo članice EU da bismo 'izvezli' naše probleme u EU. Želimo iskoristiti mehanizme iz procesa pristupanja EU kako bismo te naše probleme riješili, dostigli europske standarde i dali doprinos stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Europe. Danas ovdje potvrđujemo da je budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji. Postizanje tog cilja dalo bi novu energiju osnivačkoj viziji Europske unije – viziji Europe ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti. To je ujedno i najbolji način da postignemo trajnu stabilnost, sigurnost i prosperitet  zapadnog Balkana. Bez obzira s koliko izazova se suočili, bez obzira na koliko prepreka naišli, moramo ustrajati na tom putu. Alternative nema'', rekao je Izetbegović u obraćanju na plenarnom zasjedanju Summita EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Kopirati
Drag cursor here to close