Verbalni napad

Izetbegović napao novinarku pa dodao: "Sebija treba dobiti zahvalnicu"

Na pitanje novinarke što će se dogoditi ukoliko dođe do uhićenja Sebije Izetbegović zbog afere "Diploma", Izetbegović je odgovorio da će prije biti uhićena ona, misleći na novinarku.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2023. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom sjednice Glavnog odbora SDA, lider ove stranke, Bakir Izetbegović, verbalno je napao i uputio prijetnje novinarki Face televizije, Amili Idrizbegović, i to nakon postavljenih pitanja u vezi s uvedenim američkim sankcijama Osmanu Mehmedagiću Osmici te u vezi sage o diplomi njegove supruge – Sebije Izetbegović, piše Avaz.

Novinarka Face TV je, naočigled svih ostalih medija, postavila "najprovokativnija" pitanja lideru SDA, što je u konačnici rezultiralo njegovim oštrim odgovorima, na koje su reagirali i ostali prisutni medijski radnici.

Uhićenje Sebije

Na pitanje novinarke što će se dogoditi ukoliko dođe do uhićenja Sebije Izetbegović zbog afere "Diploma", Izetbegović je odgovorio da će prije biti uhićena ona, misleći na novinarku.

"Ja mislim da će prije vas uhititi nego nju. Ja pretpostavljam tako. Ona ne samo da ništa nije uradila u životu da bude uhićena... ona je pomogla da KCUS postane jedna institucija koja se zaista brine o svojim pacijentima. Ona bi faktički trebala dobiti neku zahvalnicu za taj posao. Za lopovluke i namještanje tendera trebaju biti uhićeni. Naravno da će afera završiti u sudskim klupama. Ovakve stvari neće blatiti ovako ljude, nego će se riješiti pred sudovima. "Stvar" sa Asimom i Novalićem se završava u sudskim klupama. Ovo je perverzno, bolesno stanje u kojem se pokušava isključiti patriotsko jezgro, ali im to neće ići", kazao je lider SDA.

Kolege iz drugih medija reagirale su na prijetnje Izetbegovića da je "više vjerojatno da će novinarka Face televizije biti uhićena prije njegove supruge", nazvavši to apsurdom, na šta je Izetbegović odgovorio da je "sve moguće i da je apsurd upravo to da se jedna ugledna doktorica i profesorica uhićuje".

"Sebija legalno završila fakultet"

Novinarka Face-a je ponovila da se Sebiji Izetbegović osporava magistarski studij i doktorat, na šta je Izetbegović odgovorio: "Pazite, sutra i vi možete biti optuženi."

Na ove optužbe, novinarka Face-a je istaknula kako je ona legalno završila fakultet, te je Bakir odgovorio da je i "Sebija legalno završila fakultet".

Na upit kolegice zašto onda ne pokaže diplome i svu potrebnu dokumentaciju, Izetbegović je odgovorio: "Pa pokazala je sve".

"Nije njeno da pokazuje, to treba Medicinski fakultet da dokazuje. Ako se etabliraju ovakve stvari, svi mogu doći na red! Tri indeksa smo nekako uspjeli naći – pokazali smo ih. Pokazali smo sva ta dokumenta; sve je dokumentirano već u javnosti, a bit će i pred sudom, naravno", kazao je.

Suradnici Bakira Izetbegovića, koji su stajali iza novinarke Face-a, uporno su je upozoravali da je "dosta više sa pitanjima i da ih je postavila previše", vršeći tako pritisak novinarku.

Crna lista

Na pitanje misli li da će i on završiti na američkoj crnoj listi, Izetbegović je odgovorio da je to pitanje "uvredljivo".

"Na osnovu čega da ja završim na crnoj listi? Samo me pitate uvredljive stvari", nastavivši sa opetovanim prijetnjama: "Šta ako jednog dana vas optuže za lopovluk, za nešto? Ne treba postavljati takva pitanja, hipotetička, koja nose jednu negativnu konotaciju. U vezi sa samom crnom listom, to su presude. Zalijepe vam na čelo etiketu. Šta ako sutra vas optuže za lopovluk ili pedofiliju i onda vam bez ikakvih dokaza zalijepe jednu takvu etiketu? To se ne treba raditi! HDZ je blokirao Federaciju, a ne SDA", kazao je na samom kraju Izetbegović.

Novinarka je upitala "osjeća li Izetbegović odgovornost zbog toga što članovi SDA završavaju na američkoj crnoj listi, što ostale stranke sa SDA ne žele formirati vlast", Izetbegović je odgovorio: "Na neistinama baziraju nepravdu i od nas traže da budemo suučesnici u jednom nepravičnom razvoju povijesnih zbivanja".

"Kakvu odgovornost?! Za šta?! Zato što neće da sjednu sa nama i da se dogovore? SDA definitivno ima najjaču komponentu, odnosno gospodin Lendo, a ne SDA", kazao je Izetbegović.

Tijekom rasprave, Izetbegović je novinarki i ostalim predstavnicima medija ponovio kako je njegov otac, kao i SDA, "hrabro branio i obranio ovu zemlju", nastavljajući tako njegovati retoriku koju smo više puta čuli od lidera ove stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close