Boravio u Mostaru

Konaković: Secesija nas vodi u siguran konflikt

"To je stvar koja ne treba biti prisutna na sceni u BiH jer svi znamo da je to sigurni povratak u vrijeme kojeg se nerado sjećamo".
Vijesti / Politika | 18. 03. 2023. u 18:47 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković boravio je u subotu u Mostaru prilikom čega je kazao kako je sa suradnicima razgovarao o nekoliko važnih pitanja koje se tiču trenutnog stanja u BiH.

"Razgovarat ćemo sa gospodarstvenicima, to je dio posla koji je unutar ministarstva na čijem sam čelu jako važan, jer mi se čini da smo na polju ekonomske diplomacije apsolutno zakazali", kazao je, te dodao kako se "dosad institucionalno tim pitanjem nije bavio apsolutno nitko osim možda kolege Košarca".

Foto: Bljesak.info / Elmedin Konaković u Mostaru

"Mislim da tu ima jako puno prostora da se kroz ministarstvo na čijem sam čelu može otvoriti puno prilika ga privrednike iz BiH i mogu se otvoriti značajni prostori za investicije u BiH".

Razbili okove diplomacije

"Mogu reći da smo za prvih mjesec dana razbili okove diplomacije u kojim je bila BiH, vratili našu zemlju u fokus svih važnih destinacija koje su ključne za krupne političke odluke. Ovaj koncept našeg rada pokazuje da smo dosad propustili puno prilika i izolirali BiH od međunarodnog interesa i utjecaja i da smo u kratkom periodu uspjeli razdrmat diplomaciju BiH i moram pohvaliti angažman članova Predsjedništva BiH tako da mi se čini da se na tom polju nešto događa".

Foto: Bljesak.info / Elmedin Konaković u Mostaru

Dodaje kako "imamo jako puno propisa koji nam stoje na putu i kojima smo sami krivi".

"Jako puno prostora ima u diplomatskom lobiranju za otvaranje novih tržišta. Imamo nekoliko trivijalnih problema koji su vrlo lako rješivi. Imamo probleme sa graničnim prijelazima u kojima se na nekoliko mjesta nalaze sanitarni fitoinspektori u kojima limitirate vrijeme prolaska nekih roba i na taj način otežavate plasman proizvoda BiH na europska i druga tržišta. Vrlo brzo krećemo u rješavanje tih problema".

"Jedan od razgovora je bio jedan biznis forum kojeg planiramo u Italiji održati naredne godine i na taj način također možemo prezentirati gospodarstvo BiH. Jako puno posla je pred nama. Moramo i skinuti dio nameta koji su katastrofalni i koji opterećuju i da ih napravimo konkurentnima za europska i druga tržišta", ističe Konaković.

"Nisam iznenađen Dodikovom retorikom"

"Nisam iznenađen Dodikovom retorikom. Kada pričamo o toj atmosferi potvrdili smo da imamo novu, bolju i drugačiju atmosferu u Vijeću ministara zbog same činjenice da je formirano najbrže u povijesti u BiH i da smo usvojili Nacrt/prijedlog Proračuna i to su dvije stvari koje se dugo u BiH nisu dogodile i to potvrđuje da smo opravdano govorili o novoj energiji".

Foto: Bljesak.info / Elmedin Konaković u Mostaru

"Istovremeno nisam očekivao da ćemo nekoga prevaspitati i da ćemo umanjiti retoriku koja nije ugodna mojim i nečijim drugim ušima", kazao je, te dodao:

"Secesija u BiH, tko god o njoj govorio, vodi u konflikt. To je stvar koja ne treba biti prisutna na sceni u BiH jer svi znamo da je to sigurni povratak u vrijeme kojeg se nerado sjećamo. Moj savjet svim kolegama je da se fokusiraju na svoj posao i da popravljaju uvjete života građana BiH i da se takvim terminima ne služe jer nitko u BiH neće mirno posmatrati nikoga tko želi dijeliti ovu zemlju. Pokušavam svoju energiju trošiti na konkretan rad kako bi ljudi osjetili neku korist".

"Helez odgovara za svoje postupke"

"Što se tiče Heleza, nisam gledao njegov nastup da je rekao da ima neka saznanja iz obavještajnih krugova. Sumnjam da je to saznanje koje je dobio direktno iz agencije tako da to ne mogu ni potvrditi ni osuđivati. On je ozbiljan političar i odgovara za svoje postupke i najbolje je da njega pitate na što konkretno misli".

"Svakako tvrdim da se od OSA-e očekuje profesionalan odnos i ne vjerujem da se netko igra tim informacijama", zaključio je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close