Na 25. obljetnicu Oluje

Jelić: Državnički potez Milanovića - HVO je s HV-om sudjelovao u Oluji

"Ovo je veliko priznanje za sve pripadnike HVO-a i živuće heroje i poginule pripadnike", rekao je general Jelić.
Vijesti / Flash | 05. 08. 2020. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

General Zlatan Mijo Jelić, koji je u ime jedne od četiri odlikovane postrojbe HVO-a u utorak navečer primio visoko odličje, rekao je da je predsjednik RH Zoran Milanović povukao državnički potez i ispravio nepravdu jer je HVO ravnopravno s HV-om sudjelovao u oslobodilačkoj akciji Oluji.

Ovo je veliko priznanje za sve pripadnike HVO-a i živuće heroje i poginule pripadnike, rekao je general Jelić. Dodao je da je priznanje trebalo biti dodijeljeno prije, a ne da se čeka 25 godina "jer smo ravnopravno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u operaciji Oluja i mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez ispravivši nepravdu".

U BiH jedan zakon za HVO a drugi za Armiju BiH

Jelić, protiv kojeg je u BIH podignuta optužnica za ratni zločin, odgovorio je novinarima da se ne boji odgovornosti jer nije ni zapovjedio niti počinio zločin te da je riječ o montiranome političkom procesu. Dodao je da da nema dvojno državljanstvo nego samo državljanstvo Republike Hrvatske.

Optužbe da je počinio ratni zločin, okarakterizirao je špekulacijama i izmišljotinama, prenosi Hina.

 "To su špekulacije i izmišljotine, 2014. moja je optužnica prebačena u Hrvatsku te je odbačena kao neosnovana jer nema elemenata da sam počinio kazneno djelo ratnog zločina", naglasio je. Obrazložio je da je optužnica vraćena u BiH, koja ju je ponovno aktivirala, a čim je podignuta krajem 2015., Jelić je tražio da mu se prebaci u Hrvatsku te istaknuo da se ne boji nikakve odgovornosti jer nije ni zapovjedio ni počinio zločin.

Dodao je kako je nakon pet godina, početkom 2020. optužnica i prebačena u Hrvatsku, gdje će se pokrenuti istragu te utvrditi postoje li elementi za optužnicu.

"U BiH se sudi po dva zakona, jedan je za pripadnike HVO-a, novi, a za pripadnike Armije BiH onaj koji je vrijedio u to vrijeme, a to je kazneni zakon iz bivše SFRJ", upozorio je, uz ostalo, Jelić.

Kopirati
Drag cursor here to close