Predizborni skup u Mostaru

Izetbegović: Jedni su nas prodali u Mostaru, drugi su to pokušali u Neumu

Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo da je na putu do Mostara prošao novoizgrađenom dionicom autoputa na Koridoru Vc i kroz novi tunel.
Vijesti / Politika | 26. 09. 2022. u 21:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sportskoj sali USRC „Midhad Hujdur Hujka“ u Mostaru održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno, Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo da je na putu do Mostara prošao novoizgrađenom dionicom autoputa na Koridoru Vc i kroz novi tunel.

''Imam dobre vijesti za vas. Danas se predaju ponude za izgradnju tunela Prenj. To je 500 milijuna eura. Sredstva su osigurana. Danas se ugovaraju glavni projekti za izgradnju dionica Mostar sjever i Mostar jug. To su investicije od 350 milijuna eura. Dionica prema Buni je ugovorena, a to je 250 milijuna eura. Do kraja godine će biti ugovorene tri dionice prema sjeveru vrijedne 800 milijuna eura. Završena je brza cesta Stolac – Neum. U sljedećih 12 mjeseci će biti ugovoreno tri milijarde KM za izgradnju brzih cesta. Slijedi masovna izgradnja cestovne, ali i energetske infrastrukture'', kazao je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na dobre rezultate rade Vlade FBiH, koji su ostvareni uprkos krizama, blokadama, pandemijom koronavirusa.

''Mostar i Hercegovina, koji su 1995, ličili na porušenu Hirošimu, nikada nisu bili ljepši. Prije nekoliko dana sam u debati na FTV-u izjavio da smo kreirali novih 102.000 radnih mjesta u BiH i time demantirali sve koji su dovodili u pitanje moje obećanje. A onda je Istinomer demantirao mene. Nije 102.000 već više od 110.000. Izvinjavam se što sam napravio grešku, ali ne obećavam da se ovakve „greške“ neće ponoviti'', izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović da je u samo tri dana bio na Drini, pa na Uni, te da je danas na Neretvi i da se na skupovima SDA u svakom kutku naše domovine osjeća odlična energija koja podsjeća na onu iz perioda osnivanja SDA 1990. godine. Osvrnuo se zatim na političke oponente SDA.

''Jedanaest ih se ujedinilo protiv SDA. Jedanaest vidljivih i jedanaest nevidljivih. A narod se ujedinio sa SDA jer taj narod je svašta prošao i narod zna, sasvim sigurno'', kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim oponentima SDA, ukazao je na činjenicu da se radi o heterogenoj skupini političkih stranaka koje su se ujedinile isključivo na želji da sruše SDA i da se domognu vlasti, ali da se, kako je kazao, plus i minus ne sabiru.

''Oni se oduzimaju i oduzet će se kada, ako Bog da, vide rezultate izbora u nedjelju navečer'', poručio je Izetbegović.

Podsjetio je zatim Izetbegović na najkrupnije izazove s kojima se BiH suočavala, ali i reakcije SDA na te izazove.

''I Mostar je nakon 27 godina ostao bez fašista u nazivima ulica. Ipak se kreće. Sporo, ali sigurno. Očekujemo da se nakon fašizma HDZ odrekne i rasizma, da ukine „dvije škole pod jednim krovom“. Tako nešto se radilo jedino u Južnoafričkoj Republici, ali prije 40 godina. Što je problem da Bošnjaci i Hrvati sjede u istim školskim klupama'', kazao je Izetbegović.

SDA, dodao je, nije pristala na izmjene Ustava i Izbornog zakona koje su protivne presudama Europskog suda za ljudska prava i europskim demokratskim standardima i vrijednostima.

''Kažu da se neki ambasadori ljute na mene i SDA što nismo pristali na neumski prijedlog. Ne znam da li je to istina. Nama ti ljudi trebaju i ja ću s njima graditi dobre odnose. U nama mogu imati partnere, ali ne i poslušnike. Ali jedini kojima ja odgovaram ste vi. Meni je jedino bitno da vas ne razočaram, da vama mogu pogledati u oči. A razočarati vas, budite uvjereni, neću. Ni ja, kao ni Alija, izdati ne znam'', izjavio je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović na dogovor koji je postigao 2020. godine, a koji je omogućio održavanje Lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina.

''Osmislili smo model koji je omogućio pobjedu probosanskohercegovačkih stranaka u Mostaru. Pobjedu je prodala Naša stranka. Jedna od ovih 11. Recite im što mislite o tome na izborima 2. listopada. U Daytonu su nam navukli luđačku košulju. U Neumu su je pokušali dotegnuti i učiniti vječnom. Pomagao im je predsjednik stranke NiP, druge od ovih 11. Čović je bio pozitivno iznenađen takvim odnosom. Odgovorite i njima na to u nedjelju'', poručio je Izetbegović.

Naredne Opće izbore Izetbegović je ocijenio kao dramatično važne i najbitnije u postdejtonskom razdoblju, ali i kao raskrsnicu između najveće krize ili najvećeg napretka od završetka rata.

- Ako bude razuma, krenut ćemo u snažni napredak jer su stvoreni svi preduvjeti za to. Došli smo do tačke da sve može da krene u pravom smjeru. Uradimo to – kazao je Izetbegović.

Na skupu su se također obratili predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, član Predsjedništva SDA Emir Hadžihafizbegović, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Šerif Špago, nosilac liste SDA za Parlament FBiH Edin Mušić i nositeljica liste SDA za Skupštinu HNK Irma Memidžan, saopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close