Odnosi i Sarajevska čaršija

Izetbegović: 'Izjave Zorana Milanovića su kompliment za SDA'

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je izjavio kako 'sa svima u BiH ima dobre odnose osim sa SDA i Bakirom Izetbegovićem'.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2024. u 14:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se oglasio nakon izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o tome kako u regiji ima loše odnose "samo sa jednim dijelom sarajevske čaršije", misleći upravo na Izetbegovića i stranku koju predvodi.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je izjavio kako 'sa svima u BiH ima dobre odnose osim sa SDA i Bakirom Izetbegovićem'.

''Njegova konstantna obrana Dodika kao 'dobrog Srbina kojeg želi za susjeda', relativiziranje nastraja na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, izjava da bi pravosudne institucije naše zemlje trebale 'držati prste dalje od Dodika', stalno miješanje u unutrašnja pitanja i vrijeđanje Bosne i Hercegovine u stilu 'prvo sapun pa onda parfem', te šovinističko svođenje Bošnjaka na 'sarajevsku čaršiju', mnogo govore o negativnoj metamorfozi koju je kroz vrijeme doživio ovaj 'ljevičar', koji je ne tako davno na predizbornim skupovima u BiH podržavao Željka Komšića'', naveo je Izetbegović na svom Facebook profilu.

''Institucije i Bošnjake mora se poštovati''

Milanovićeva posljednja izjava, navodi Izetbegović, govori dosta i o SDA, o njenoj političkoj dosljednosti, koja je uvijek smetala i kvarila planove nacionalistima sa istoka i zapada u namjeri da uređuju odnose u BiH.

''Napade takvih mi u SDA doživljavamo kao priznanje i kompliment. Uostalom, predsjednik Hrvatske može, ali i ne mora imati dobre odnose sa pojedinim strankama i njihovim liderima, ali će institucije Bosne i Hercegovine, kao i Bošnjake, sigurno poštovati. To će, kad-tad, i on i svi ostali, morati naučiti'', navodi Izetbegović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u intervjuu za N1 koji je emitiran jučer na toj televiziji, ocijenio je kako su njegovi odnosi sa Srbijom "okej" i dodao da loše odnose ima samo s "dijelom sarajevske čaršije", misleći na Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Odnosi i Sarajevska čaršija


''Moji odnosi sa susjedima, bez obzira na otrov koji prosipa (premijer Hrvatske Andrej) Plenković, nisu dobri samo s dijelom sarajevske čaršije, sa SDA i Bakirom Izetbegovićem'', rekao je Milanović. 

S druge strane, za Milanovića su odnosi sa Srbijom ''okej''.

''Sa Srbijom su odnosi okej, ne mogu biti bolji'', istaknuo je Milanović u dijelu intervjua gdje se osvrnuo na odnose u regiji.

Predsjednik Hrvatske je kazao i kako su odnosi s Mađarima ''mnogo bolji, nego kao kad kaže raniji premijer Holandije da će Mađarska morati da kleči''.

''Pa tko si ti? Kruna svetog Stjepana (kruna kojom su krunisani ugarsko-hrvatski kraljevi) nije moja kruna, ali je brate jednako stara kao holandska, kako to uopće možeš da kažeš. Iz te arogancije i oholosti proizilaze novi problemi. Ljudi imaju identitet, ponos i samopoštovanje'', naveo je Milanović.

Hrvatski šef države je u intervjuu ocijenio i kako je status Hrvata u Bosni i Hercegovini ''ispod svakoe razine'' i dodao kako je uloga Plenkovića u tome ''kukavička''.

''Ne radi se ništa što bi njega moglo prikazati u sivom svjetlu u Briselu ili kao nekog tko diže prašinu i filozofira'', rekao je Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close