Izbori pred nama

Tko je sve kršio pravila predizborne kampanje u Mostaru?

Nevladine organizacije koje su pratile predizbornu kampanju prijavile su ukupno 18 kršenja pravila.
Vijesti / Flash | 18. 12. 2020. u 20:43 Bljesak.info
Mostar uoči izbora

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinu tisuća i 864 mostarska birača, u nedjelju nakon 12 godina izlaze na birališta. Pripreme za izbore na kojima će 370 kandidata konkurirati za 35 mjesta u Gradskom vijeću su obavljene, a izborna tišina počinje u subotu u sedam ujutro.

Gradska izborno povjerenstvo i Središnje izborno povjerenstvo BiH ocijenili su kampanju korektnom i bez većih nepravilnosti, dok iz Koalicije “Pod lupom” i Transparency internationala BiH kažu da je zloupotreba, ipak, bilo.

Sva pažnja javnosti u nedjelju će biti usmjerena na Mostar, čiji građani biraju i bivaju birani nakon 12 godina bez lokalnih izbora. Birači na izborima biraju gradske vijećnike, koji će nakon uspostave Gradskog vijeća novog gradonačelnika izabrati između sebe.

“Neposredni izbori za 35 vijećnika Mostara koji se biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelo područje Grada Mostara i šest izbornih jedinica gradskih područja iz kojih se biraju preostala 22 vijećnika, znači dva glasačka listića za svakog birača”., kazao je Željko Bakalar, predsjednik SIP-a BiH.

Nevladine organizacije koje su pratile predizbornu kampanju prijavile su ukupno 18 kršenja pravila – preuranjene kampanje, etničko polariziranje, zlouporabu javnih resursa za promociju kandidata, zlouporabu djece, neprimjeren govor i kopije ispunjenih glasačkih listića, koje je Koalicija za Mostar ostavljala u poštanske sandučiće.

“Zabilježeno je i da su ministri u Vladi Republike Hrvatske više puta direktno ili indirektno davali potporu jednom političkom subjektu, odnosno HDZ BiH, te otvoreno pozivali građane da daju glas jednom političkom subjektu. Također je zabilježeno i da se premijer Federacije BiH u kapacitetu javne funkcije, a ne stranačke kako je objavljeno na stranici gradskog odbora HDZ Mostar, sastao isključivo s kandidatima koalicije za Mostar i njihovim kandidatom za gradonačelnika – ovo predstavlja direktnu zloupotrebu javnih funkcija”, govori Dario Jovanović, Koalicija “Pod lupom”

Pravo glasa osobe koje se nalaze u izolaciji ili su pozitivne na koronavirus mogu ostvariti putem mobilnog tima, ako uz zahtjev Gradskom izbornom povjerenstvu dostave odgovarajući medicinski nalaz koji to potvrđuje.

“Postoji bojazan da će na ovaj način i u Mostaru biti oštećen određen broj birača, zbog sporosti sveukupnog procesa ili nedolaska takozvanog Covid-19 mobilnog tima na adrese birača”, kazala je Jelena Tanasković Mićanović, Koalicija “Pod lupom”.

Čak 41 biračko mjesto, odnosno 27 posto od svih biračkih mjesta u Mostaru, ocijenjeno je kao potencijalno kritično zbog mogućih nepravilnosti, te će na tim mjestima biti pojačan broj promatrača.

Nešto manje od 4.000 Mostaraca koji žive izvan Bosne i Hercegovine, prijavili su se za glasanje putem pošte.

Kopirati
Drag cursor here to close