Kovačević

Iz Komšićeva ureda: Hrvatski ministar ne zna što radi

Kovačević je podsjetio da se Bosna i Hercegovina podnošenjem Programa reformi nije obvezala na bilo kakvo "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda"…
Vijesti / Politika | 02. 06. 2021. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatski ministar ne zna šta radi'', poručio je Slaven Kovačević savjetnik za vanjsku politiku u uredu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Kovačević je, prenosi Oslobođenje, reagirao na pozive ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o tome da se NATO uključi u izmjene Izbornog zakona BiH na bazilegitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Program reformi bez konstitutivnosti?

Poručivši da ''hrvatski ministar vanjskih poslova uopće ne zna šta radi, s obzirom da u Programu reformi ne postoji nikakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda'', Kovačević je rekao da je isto odbačeno od zemalja članica NATO-a, poput Njemačke.

Kovačević je podsjetio da se Bosna i Hercegovina podnošenjem Programa reformi nije obvezala na bilo kakvo "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda" nego na jednakopravnost građana, navodeći da je na to svoj pristanak dala i Republika Hrvatska.

''Bosna i Hercegovina podnijela svoj Program reformi (ANP) u kojem se jasno govori o jednakopravnosti svih građana, kao važnom elementu, za koji je svoj pristanak dala i Republika Hrvatska prilikom odobravanja tog istog Programa reformi BiH'', kazao je Kovačević.

Ističe da istu stvar imamo i u Mišljenju Europske komisije iz 2019. godine u dijelu da Bosna i Hercegovina treba osigurati potpunu jednakopravnost svojih građana, kao važan europski standard, za koji je također svoju suglasnost dala Republika Hrvatska, te u zaključcima Vijeća Europske unije iz listopada 2017. godine, u kojima se jasno traži da Bosna i Hercegovina garantira jednakopravnost građana Bosne i Hercegovine.

Odgovor NATO-a

''Bilo bi jako korisno, da ministar Grlić-Radman obavijesti tamošnju javnost o tome šta je Hrvatska sve podržala, nego da daje ovako nesuvisle i neodržive izjave, koje su u suprotnosti sa onim što se radi u Europskoj uniji i NATO savezu. Osim toga, ovakva vanjska politika Republike Hrvatske kakvu zastupa Grlić - Radman, a koja se zalaže za to da se putem izmjena Izbornog zakona BiH izvrši etnoteritorijalna podjela BiH, kroz formiranje etničkih izbornih jedinica u jednoj državi koja je aspirant za članstvo u NATO-u, nije politika koja je kredibilan i stabilan partner u NATO-u, jer to vodi u pravcu etničke administrativno teritorijalne podjele BiH, pri čemu je onda nemoguće imati jedinstvenu vojsku'', smatra Kovačević.

Dodao je kako je siguran u to da će upravo NATO dati kredibilan odgovor na pogubne ideje o etničkim podjelama BiH koje kroz svoju viziju izmjena Izbornog zakona zagovara Grlić Radman.

''Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao etnički princip koji vodi etničkim podjelama osudila je i odbacila jedna od vodećih zemalja članica NATO-a i EU, Savezna Republika Njemačka, tako da je očito kako Grlić Radman uopće ne zna šta radi'', zaključio je Kovačević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close