O odlukama SIP-a

Ivanić o ponovnom brojanju: Dobrodošlo, logično i moralno

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić danas je u Banjoj Luci govorio o ponovnom brojanju glasova za pozicije u RS-u.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2022. u 13:13

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u Banja Luci održao konferenciju za mediju na kojoj je govorio o odluci SIP-a BiH koja se odnosi na ponovno prebrojavanje glasačkih listića za izbor predsjednika RS-a.

Ivanić je na samom početku rekao da je odluka SIP-a o ponovnom brojanju rezultata glasanja za predsjednika RS-a za njega "dobrodošla, logična i moralna", a da je krajnji cilj da se utvrdi volja naroda.

"Na ponovnom brojanju nije moguće ponoviti neregularnosti. Mi iz opozicije mislimo da je bilo jako puno neregularnosti, a novo brojanje će pokazati tko je u pravu - vladajuća stranka ili opozicija koja ima puno primjedbi", rekao je Ivanić.

Nejasne tenzije

Kaže i da ponovno brojanje glasačkih listića nije nikakva novost, te da se to događalo i u drugim zemljama i da se, tom prilikom, nisu stvarale nikakve tenzije kao što je slučaj kod nas.

Istaknuo je da rukovodstvo PDP-a ima njegovu punu podršku, a dotakao se, kako on kaže, toga što MUP RS-a nije poduzeo određene aktivnosti koje je trebao.

"Uporedo s tim, ja sam očekivao, a nažalost to se nije desilo, da institucije iz RS-a provjere, po službenoj dužnosti, niz stvari koje su se pokazale da su išle mimo zakona. Mislim da MUP RS-a i Tužiteljstvo BiH moraju provjeriti određene stvari", istaknuo je Ivanić.

Sve je to nazvao "političkom zloupotrebom".

"Ako nema listića iz 62 mjesta iz Doboja to pokazuje koliki je stupanj kontaminacije. Odluka a o ponovnom broju je logična i ne bi trebalo da se prave tenzije jer to može samo da dovede do istine, a istina treba ovom narodu", smatra on.

Za kraj, poručio je da se "vlast boj ponovnog brojanja glasačkih listića, i u tom strahu pokušavaju napraviti ambijent da neko drugi stvara neregularnosti".

Prijetnje i sukob

“Prijetnje da bi sve ovo moglo dovesti do sukoba u RS ne dolaze od opozicije, već od vladajućih, ja mislim da je to katastrofalno. Pozivam vladajuće da razmisle je li prekardašilo mjeru plašiti narod sukobima. Čvrsto vjerujem da će cijeli proces dobiti na legitimitetu ponovnim brojanjem. Ogromna šteta je što se to nije radilo u prethodnim ciklusima. Činjenica da se to nije ranije radilo ohrabrila je mnoge ljude da rade”…

Ako ne bude listića iz Doboja, to bi po Ivaniću značilo da su upotrijebljeni. Nije želio špekulirati o eventualnom ponavljanju izbora.

''Ja nisam pravnik, to je pitanje za SIP. Shvatio sam da su oni sami od sebe došli od zaključka da se to po službenoj dužnosti radi'', kaže.

Na pitanje o optužbama za navode o obojenim revolucijama, utjecaju Srbije, SNS zastavama na protestima opozicije kaže:

''Ta vrsta trač partije mene ne zanima. Vlast nema drugog posla nego da izmišlja neprijatelje. Vlast se boji brojanja ponovnog listića. U strahu prave ambijent da to neko drugi radi. Šokiran sam činjenicom da su međunarodne institucije rekle da je proces u redu… Svako ima pravo da nosi zastave, tko je nosio zastave (SNS na protestu) ja stvarno ne znam'', zaključuje Ivanić.

Poštovati institucije

Na pitanje N1 je li gospodin Vučić govoreći o izborima u RS, kada je rekao da će čestitati onome koga SIP proglasi pobjednikom, toj instituciji dao legitimitet, odgovara:

''Ja mislim da je to bila jedina moguća izjava. Iskreno i mislim da je poruka da treba poštovati institucije''.

Skeptičan je u vezi formiranja nove BH vlasti:

''Proces formiranja vlasti će potrajati, mogli bismo ući u rekordnu fazu'', ističe Ivanić.

Aktualni vladajući ipak imaju mehanizme za donošenje reformskih zakona, hoće li ih izglasati:

''Ako vjeruju u to SNSD, HDZ, SDA, DF, mogu to uraditi sada. Mislim da je to (preporuka za kandidatski status) manje rezultat rada vlasti, nekih velikih reformi, da je to rezultat geopolitičkog okvira, rata u Ukrajini, da su oni tu svoje kriterije značajno spustili. Tu priliku treba iskoristiti, na njima je'', zaključio je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close