Tužba

Italija tuži Austriju zbog otežanog kamionskog tranzita kroz Alpe

Italija će pokrenuti pravni postupak protiv Austrije zbog ograničenja kretanja kamiona preko ključnog prijevoja Brenner na putu kroz Alpe, objavila je vlada premijerke Giorgie Meloni.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2023. u 12:29 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija će pokrenuti pravni postupak protiv Austrije zbog ograničenja kretanja kamiona preko ključnog prijevoja Brenner na putu kroz Alpe, objavila je vlada premijerke Giorgie Meloni.

Italija je podnijela tužbu protiv Austrije pred Europskim sudom (ECJ). Austrijska ograničenja naišla su na kritike i u drugim zemljama, uključujući Njemačku, napominje agencija dpa.

Italija je prvi put podnijela tužbu protiv druge članice EU

Prema talijanskom ministru prometa Matteu Salviniju, Italija je prvi put podnijela tužbu protiv druge članice EU. Austrijska ograničenja svode se na "zabranu tranzita" preko Brennera, izjavio je Salvini u ponedjeljak.

Dugi redovi na ključnoj ruti kroz Alpe izazvali su probleme i u prometu između Bavarske i Tirola, pa i Muenchen prijeti tužbom.

Austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler ponovo je u ponedjeljak stala u obranu "izvanrednih mjera" u Tirolu, pozivajući na razgovore o predloženim rezervacijama za tranzit kamiona preko prijevoja.

Porastao tranzit kamiona

"O tome bi trebalo razgovarati, a ne prijetiti pravnim postupcima, iz tjedna u tjedan", izjavila je Gewessler za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

Čelnik austrijskog Tirola Anton Mattle ustrajao je u ograničenju kamionskog prometa, poručivši da "Italija neće uspjeti s maksimalističkim zahtjevom za ukidanjem svih zabrana u Tirolu."

Tranzit kamiona preko Brennera porastao je s 1,1 milijun u 2000. na 2,5 milijuna u 2022., uz odgovarajuće pojačano opterećenje za okoliš i društvo. Preko prijevoza prolazi 40 posto tereta na putu kroz Alpe, napominje dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close