Još jedna reakcija

Islamska zajednica Mostar: Gradonačelnik nas uvlači u radikalizam

Islamska zajednica Mostar poslala je priopćenje kojim objašnjava svoje negodovanje zbog predložene lokacije za doček Nove godine.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2023. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić reagirao je na izjavu gradonačelnika Mostara Maria Kordića o mjestu na kojem je najavljeno da će se organizirati doček Nove godine.

''Imamo obvezu izraziti svoje negodovanje s tako, nimalo dobronamjerno, koncipiranim prijedlogom gradonačelnika i njegovih bližih suradnika. Takav prijedlog muslimani i pripadnici Islamske zajednice doživljavaju s punim podozrenjem jer ga smatraju direktnom provokacijom i ne samo proslavom dočeka Nove godine već i ostvarene dominacije jedne politike nad drugom u našem gradu. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim temama ne samo u društveno političkom već i u vjerskom domenu imamo obvezu argumentirati zašto takav prijedlog u ovom trenutku izaziva našu puno negodovanje'', navodi se u priopćenju glavnog imama.

''Gradonačelnik 'uvlači' IZ u radikalizam''

Površina preostalog slobodnog lokaliteta Lakišića harema, navodi, trenutno je prekrivena pijeskom i sam prelazak jedne osobe preko njega podiže prašinu.

''Veći broj osoba količinu prašine bi podigao na nepodnošljivi nivo, što bi značilo da bi u nekoj novoj fazi Gradska uprava taj prostor prekrila asfaltom, što bi kasnije poslužilo za tko zna koje projekcije i građevinske poduhvate, a sve to bez suglasnosti nadležnih gradskih službi i Gradskog vijeća. Također, u gradonačelnikovoj inicijativi prepoznajemo i neprimjereno uvlačenje IZ-e u kvalifikacije vjerskog radikalizma što je na globalnoj sceni širom svijeta , nažalost, ovih dana česta pojava'', navodi imam u priopćenju.

U gradonačelnikovoj inicijativi kaže imam medžlisa IZ Mostar, prepoznaje namjeru da izazove reakcije IZ-e i vjernika kako su protiv obilježavanja Nove godine kao općeprihvaćenog kulturološkog događaja u svijetu, a posebno na prostoru Europe.

Vjernike pozivaju na dostojanstvo

Prepoznaju navodi imam i namjeru da se Islamska zajednica i njihov kako kaže legitimni zahtjev o izgradnji zgrade Islamskog centra na tom lokalitetu dužnosnicima Međunarodne zajednice prikazivao „radikalnim islamizmom“.

''Izjava na tom tragu gradonačelnik je već imao. Medžlis IZ-a i naše članstvo prepoznaje pokušaje podmetanja neprimjerenih reakcija te stoga pozivamo naše članstvo na poštivanje zakona i zakonskih normi. Od gradonačelnika očekujemo da prilikom ovakvih i sličnih inicijativa ima obzira prema osjećajima vjernika i institucionalnom dostojanstvu IZ-e. Od naših vjernika isto tako očekujemo da u svakom trenutku ostanu dostojanstveni'', navodi se u priopćenju.

Nerealan pritisak IZ-a

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Mario Kordić u Dnevniku Radiotelevizije Herceg Bosne komentirao je ispolitiziranu priču oko lokacije za doček Nove godine u Mostaru.

Opovrgnuo je spekulacije da će se doček otkazati, te istaknuo da se ova priča, Adventa i dočeka, radi ozbiljno. 

Objasnio je da je jedna od predloženih lokacija iza zgrade Federalne Vlade koja se nalazi u Centralnoj zoni oko koje s Islamskom zajednicom imaju burne razgovore i s njihove strane kako je rekao ''nerazumijevanje i nerealan pritisak''. 

Kopirati
Drag cursor here to close