''Visoko savjetovanje''

Inzko: Sugerirat ću Schmidtu da koristi bonske ovlasti

Valentin Inzko od nasljednika očekuje ofenzivniji pristup
Vijesti / Politika | 29. 05. 2021. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Imenovanje Christiana Schmidta za novog Visokog predstavnika u BiH najava je ofenzivnijeg pristupa međunarodne zajednice u rješavanju problema u toj zemlji, a on bi u svom mandatu trebalo da koristi i ovlastia koje mu omogućavaju nametanje odluka i kažnjavanje, rekao je odlazeći Visoki predstavnik Valentin Inzko, piše Tanjug.

Inzko, koji je 27. svibnja podnio ostavku na funkciju, u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) ocijenio je da je međunarodna zajednica prerano domaćim političarima u BiH prepustila kormilo, i da će svom nasljedniku sugerirati da uz dogovor domaćih snaga kombinira i bonske ovlasti koja Visokom predstavniku daju mogućnost nametanja određenih rješenja, ako ne postoji dogovor, ili se narušava Daytonski mirovni sporazum.

Rekao je i da očekuje ofenzivniji pristup i da je njegov nasljednik Schmidt već imao razgovore s visoko pozicioniram činovnicima iz Washingtona, a ovih dana bio je u Berlinu i Bruxellesu i ostvario prve telefonske razgovore s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Inzko je za RSE u tom smislu izdvojio i izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je poručila da će sada Bosna i Hercegovina više biti na dnevnom redu i da je to vrlo važno u okolnostima kada da postoji natjecanje konflikata-Bliski istok, izbjeglička kriza ili Afganistan.

Odlazeći Visoki predstavnik za svoj najveći uspjeh smatra činjenicu da BiH nije zaboravljena, pošto je stalno upozoravao u Vijeću sigurnosti da taj konflikt još postoji, a misli i da činjenicu da OHR ostaje također može smatrati uspjehom u njegovom mandatu jer je međunarodno prisustvo još potrebno.

Zaključio je i da je za vrijeme svog službovanja puno lijepog doživio i naučio i da je praštanje najveći kapital BiH jer je ta zemlja puna mudrih ljudi, kako je naglasio, novih Nelsona Mendela, ljudi koji praštaju.

Ranije ove nedjelje Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio je ostavku, a Christian Shmidt imenovan je za novog Visokog predstavnika.

Inzkova ostavka, odnosno Schmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close