Idemo opet

Inzko poništio prvi krug izbora gradonačelnika!

Podsjetio je kako je ''prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara''.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2021. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prisiljen sam intervenirati kako podsjetio gradske vijećnike da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno'', stoji u pismu viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka mostarskim vijećnicima kojeg je portal Bljesak imao na uvid.

Inzko podsjeća kako se na sjednici glasovanje za mostarskog gradonačelnika održalo po zaključku kojim se predviđa izbor gradonačelnika Grada Mostara javnim glasovanjem.

''Mada je od mene zatraženo da u tom pogledu interveniram prije same konstituirajuće sjednice, umjesto toga odlučio sam da se ne uplićem u taj proces i da pošaljem dopis u kojem pozdravljam ponovno uspostavljanje demokracije u gradu Mostaru, istovremeno dajući prostor Gradskom vijeću da samostalno nastavi s ostvarivanjem ovog povijesnog trenutka za građane Mostara'', piše Inzko.

Podsjetio je kako je ''prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara''.

''Obaviješten sam da se tijkom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasovanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine. Žalosno je to što je usprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasovanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara. Kao što sam napisao u svom dopisu pročitanom na početku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, imperativ je da novoosnovano Gradsko vijeće vrati povjerenje građana u ovo izborno tijelo. S tim u vezi, od vitalnog je značaja da se poštuje vladavina prava i osigura da se ključna tijela i funkcioneri, poput npr. gradonačelnika Grada Mostara, biraju u skladu sa Statutom Grada Mostara, osiguravajući ne samo demokratski legitimitet već i zakonitost njegove funkcije kako bi se spriječila buduća pravna osporavanja pred sudovima. Slijedom toga, kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom I. člana 36 navedenog Statuta'', napisao je Inzko.

  / Inzkovo pismo

Visoki predstavnik dodaje kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

''Građani Mostara zaslužuju gradonačelnika koji uživa podršku i legitimitet, što je moguće postići isključivo ako je takva osoba izabrana u skladu sa Statutom Grada Mostara'', naveo je Iznko.

Podsjećamo, posljednja točka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, na kojoj su izabrani čelnici klubova naroda te predsjednik i dopredsjednici Vijeća, bila je izbor gradonačelnika.

Ukupno 35 vijećnika, uključujući i Bošku Ćavar, koja je glasovala putem telefona, biralo je između Irme Baralije (ispred BH bloka i PMP-a), Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) i Marija Kordića (HDZ BiH), ali je sjednica na kraju prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su sjednicu napustili vijećnici Koalicije za Mostar.

Kordić je u prvom krugu dobio 14 glasova, i to od vijećnika HDZ-a BiH i Koalicije “Ostajte ovdje”, Guzin je osvojio 11 glasova, dok je Irmu Baraliju podržalo pet vijećnika BH bloka.

Vijećnici PMP-a bili su suzdržani, a HRS-a protiv.

Koalicija za Mostar uputila je više kritika na račun BH bloka optužujući ih za izdaju tvrdeći kako se iza tajnog glasovanja krije skrivanje podrške HDZ-ovu kandidatu.

Čak je i mostarska Islamska zajednica uputila kritike srpskom vijećniku Veliboru Milivojeviću jer je glasovao za Kordića, a SDA je uputila pismo Inzku poručivši mu da se ne miješa.

Kopirati
Drag cursor here to close