Narodna skupština

Inzko dao rok: Poništiti povelje zločincima

Kao prvi korak navodi uklanjanje ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2021. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske ima tri rok od tri mjeseca da poništi povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine, stoji u pismu kojeg je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio rukovodstvu Skupštine RS-a i predsjednicima svih klubova u NSRS.

''Dana 24. listopada 2016. godine, organizacijski odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25 godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tijekom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju'', stoji u pismu.

Inzko u pismu navodi kako je “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. listopada 2016. godine, izravno vrijeđa i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve''.

Time se, navodi visoki predstavnik u BiH, ''destabilizira regija i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH''.

Kao prvi korak navodi uklanjanje ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama.

“Time se stvara izvanredna prilika da NSRS s vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi osobno i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu povijesti. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja travnja 2021. godine'', naveo je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close