Izmijenjen Zakon

Inspekcija će lakše kontrolirati dužnike i perače novca

To će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreznom i izvršnom postupku, kao i u drugim sudskim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti...
Vijesti / Politika | 11. 01. 2021. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici danas, kao i Zastupnički dom u listopadu prošle godine, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutarnjem platnom prometu FBiH.

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević prethodno je izaslanicima primarno obrazložila da je ovim zakonom predviđena uspostava registra računa fizičkih osoba, što će činiti Financijsko-informatička agencija (FIA).

''To će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreznom i izvršnom postupku, kao i u drugim sudskim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti i drugo.

To će doprinijeti efikasnijem radu nadležnih sudova, poreznih, istražnih i drugih organa, kojima će biti olakšan i ubrzan pristup podacima o bankarskim novčanim računima fizičkih osoba, koje neće morati, kao do sada, tražiti od pojedinačnih banaka, već direktno od FIA-e, a koja je ovim zakonom ovlaštena uspostaviti i voditi registar računa fizičkih osoba'', navela je Milićević.

Registar neće sadržavati podatke o stanju i prometu po računima niti će podaci biti javno dostupni jer se na njih primjenjuju propisi kojima se uređuje poslovna tajna i zaštita osobnih podataka. 

Ovim zakonom se stvaraju i uvjeti da konkurencija među bankama i kartičnim sustavima dovede do bržeg razvoja bezgotovinskih plaćanja, navedeno je također iz Federalne vlade kao službenog predlagača Zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close