Vareš

Imena ulica: Prepoznate zajedničke vrijednosti ali i zajedničke slabosti

I dok se Vareš, ako ne o najavi vađenja ruda i navodnim novim radnim mjestima, u medije probije samo ako nekome zasmeta zastava, u stvarnom životu, koji je nažalost nezanimljiv medijima, stvari su drugačije.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2022. u 09:54 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi hodamo istom ulicom i moramo se osjećati komotno u toj šetnji'', izjavio je nedavno načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević govoreći na Federalnoj televiziji o kulturi sjećanja.

Marošević govori kako se treba suočiti sa zajedničkim vrijednostima i da, ''ako kao građani nemamo stav, ako ne uvažavamo zajedničke vrijednosti ali i zajedničke slabosti, onda politika tu ulazi''. Naveo je kako se kultura sjećanja ''bazira kao da ovaj svijet počinje od devedesetih godina, neki bi rekli i četrdesetih – gdje nam je sjećanje na stvaranje države, na zajedničke vrednote''.

I dok se Vareš, ako ne o najavi vađenja ruda i navodnim novim radnim mjestima, u medije probije samo ako nekome zasmeta zastava, u stvarnom životu, koji je nažalost nezanimljiv medijima, stvari su drugačije.

Tako se ovaj maleni gradić, u kojeg se visoka politika teško probija, odlučio mijenjati nazive ulica u vrijeme kad su se mnogi kitili herojima od kojih veliki broj ne zaslužuje biti nečiji ponos. Potez je to koji ni većim sredinama, koje se puno glasnije bubaju u prsa o suživotu i koje se puno više propinju na prste dijeleći lekcije o patriotizmu i domoljublju, ne ide od političkih ruku.

Vareš je to, podsjeća Marošević, uradio u vrijeme kada je jedino kompromis mogao spašavati.

''Odlučili smo da nazive ulica stavimo po geografskim toponimima, po našoj gospodarskoj prošlosti, rudarstvu, tako da naše ulice nose – Zvijezda, Rudarska, Metalska, ono nešto što je – stari nazivi od postanka Vareša, i naravno da smo jednu ulicu gdje su sve tri bogomolje smo iz poštovanja, jer su sve sačuvane, ta je ulica data kao simbol Put mira'', rekao je.

Dodao je kako je možda to rješenje oštetilo neke zaslužne ličnosti koje su zaslužile biti na pročeljima vareških ulica, ali da ipak ''ohrabruje da te table nikad nitko nije precrtao'' i da je uvjeren da će Varešani prepoznati kad je vrijeme za neke promjene.

A kad će to vrijeme sazrjeti u drugim sredinama, ostaje da se vidi. Mostarske ulice, koje se najglasnije prozivaju kao veliki promašaj, još uvijek čekaju cvjetanje u Gradskom vijeću unatoč inicijativama i složnosti u reakcijama da nekim imenima nije mjesto u mostarskom adresaru. No, pitanje je koliko će nova vlast, baš kao i stara koja je to pitanje gurnula pod tepih nepostojanja Gradskog vijeća, biti spremna i mudra za nešto novim. Tim više, jer bi se moglo i među onim nazivima koji sad nikome ne smetaju, moglo naći nekome spornih imena.

I glavni grad zemlje, iz kojeg dolaze najveće osude i najveći pokliči, u svojem adresaru ima imena koja tamo ne trebaju biti. To su, čini se, primjeri gdje, kako reče vareški načelnik, politika ulazi i gdje se zatvaraju oči i pred zajedničkim vrijednostima i pred zajedničkim slabostima.

''Ne trebamo čekati da neko to uradi – mi moramo praviti iskorak. Mi koji želimo da živimo u BiH. Ja neću da ostavljam novim generacijama da se oni troše na to da li će nešto biti plavo ili zeleno. Do sada nisam doživio da mi građani dođu i pitaju za neku ulicu, nego postavljaju egzistencijalna pitanja'', rekao je Marošević.

A nazivi ulica, koji za sobom redovito vuku etikete, politikama su prečesto obrambeni štit kad građani odgovornima povuku pitanja egzistencije jer je politika uvijek glasnija od stvarnog života.

Kopirati
Drag cursor here to close