Prikupljanje potpisa

Osmorka prikuplja potpise da demonstrira podršku - može li formirati vlast?

Potpisi i većina bitni su upravo zbog izbora rukovodstava Federacije, ali i pozicije federalnog premijera, te otpočinjanja procesa formiranja Federalne vlade.
Vijesti / Politika | 07. 02. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranke "Osmorke" prikupljaju potpise zastupnika u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine da bi, kako kažu, demonstrirali imaju li podršku, odnosno većinu u ovom domu.

Potpisi i većina bitni su upravo zbog izbora rukovodstava Federacije, ali i pozicije federalnog premijera, te otpočinjanja procesa formiranja Federalne vlade, javlja BHRT.

Sljedeći korak je sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, najvjerojatnije u petak ili naredni ponedjeljak.

Proces u tijeku

Proces prikupljanja potpisa zastupnika "Osmorke" kako bi demonstrirali većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta je u tijeku, kažu u SDP-u.

Očekuju da će kompletan proces biti završen do kraja tjedna . Čeka se potvrda sva tri kandidata za Predsjedništvo Federacije BiH od Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, nakon čega mora proći žalbeni rok od 48 sati, te će uslijediti sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Igor Stojanović, izaslanik u DN PFBiH i kandidat za potpredsjednika FBiH, kaže: "Mislim da će SDP, skoro da sigurnošću mogu reći, biti dio nove većine. Sada je proces u kojem bi Federalni paralment trebao da zakaže sjednicu da potvrdi ili odbije, neko od ovih imena, a nakon toga i Dom naroda da potvrdi ili odbije, i onda imamo Predsjedništvo Federacije".

U redovima HDZ-a, također, optimizam. Čović siguran u izbor Lidije Bradare za predsjednicu Federacije, te ide korak dalje, pa najavljuje i formiranje Federalne vlade za dvadesetak dana.

Sve iz razloga, jer smatara da neće biti problema sa partnerima iz "Osmorke", sa čime se slaže lider NIP-a.

"Mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači otprilike dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu, otprilike dvije trećine u Domu naroda FBIH.To bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi", navodi Čvić.

Emledin Konaković, predsjednik NIP-a, dijeli taj stav.

"Kad sad potvrdimo rukovodstvo Federacije, predsjendicu i potpredsjendike, vrlo brzo idemo u prijedloge Vlade i mandatara Vlade FBiH, dokazujemo svoje parlamentarsne većine i dolazimo u fazu kada SDA odlučuje da li će blokirat život u FBIH", kaže.

Jsno je što želi SDA

''Jasno je što želi SDA. "Osmorka" nema većinu u Klubu Bošnjaka i moć predlaganja potpredsjednika Federacije BiH'', jasni su u SDA i DF-u.

Prikupljanje potpisa za njih ne znači ništa, jer parlamentarna većina, kažu, ne imenuje vladu nego Predsjedništvo Federacije.

"Ako računa u to stranku stranku za BIH i NES, onda ta većina postoji. Postoji tijesna većina i bez njih. Oni tvrde da imaju tu većinu, znamo i mi sabirati, ali nemaju još ono što im je potrebno za formiranje Vlade FBiH, to je većina u klubu Bošnjaka koja može predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika FBIH", ističe Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Milan Dunković, potpredsjednik Federacije BiH kaže da se može doći u tešku sutiaciju.

"Ako Lendo iz SDA bude potpredsjenik, a Osmorka bude imala većinu, što je upitno, ali govore da imaju, i ako Lendo ne bude htio dati potpis za imenovanje Vlade, što je njegovo ustavno pravo onda dolazimo u jednu situaciju u kojoj bi visoki predstavnik mogao intervenirati, ali postoji problem od strane HDZ-a'', ističe.

Kada je riječ o podršci NES-a kažu da na federalnom nivou razgovaraju i da slijede dogovor da će premijer biti Nermin Nikšić.

I iz HDZ-a 1990 potvrda, da nisu dio parlamentarne većine i da neće sudjelovati u prikupljanju potpisa.

Kopirati
Drag cursor here to close