E, svašta

I to je moguće: Načelnik Kreševa rentao pravobranitelja iz Viteza

Renato Pejak je, navodi Žurnal, samoinicijativno naveo vijećnike na usvajanje odluke koja nema zakonsko utemeljenje, niti je rezultat bilo kakvog dogovora između dviju općina.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2023. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko vijeće Kreševo prije više od godinu dana usvojilo je odluku i ovlastilo načelnika Renata Pejaka (HDZ) da može ''potpisati ugovor sa načelnikom Općine Vitez o ustupanju općinskog pravobranitelja Vitez'', objavo je portal Žurnal navodeći kako je Pejak pravobranitelja odlučio ''rentati'' za utvrđivanje javnog interesa i izvlaštenje nekretnina za određene rekonstrukcije u općini Kreševo.

Portal navodi i kako ''ova odluka omogućava načelniku i vladarima Kreševa da u potpunosti privatiziraju raspolaganje javnom imovinom i privatiziraju javne resurse jer su pravobranitelji često još jedini koji mogu spriječiti zloupotrebe''.

''Još veći problem sa donošenjem ove odluke je što je ona nastala na lažnoj tvrdnji da između Općina Kreševo i Vitez postoji dogovor o ustupanju pravobranioca. Na osnovu te tvrdnje Općinsko vijeće Kreševo usvojilo je ovu nezakonitu odluku. Ali Općinsko pravobraniteljstvo Vitez uopće nije ni primilo zahtjev za ovakvom vrstom suradnje, niti je surađivalo s Općinom Kreševo'', navodi Žurnal dodajući kako pravobranitelj iz Viteza nije ni znao da načelnik Pejak ''manipulira njegovim imenom i usvaja odluke u njegovo ime''.

Isto je izvorima Žurnala potvrđeno i u Općini Vitez - nije bilo nikakvog zahtjeva ka Općini za ovom razmjenom.

Osim toga, ona je i potpuno nezakonita: u skladu sa Zakonom o pravobraniteljstvu SBŽ svaka općina u ovom kantonu osniva svoje pravobraniteljstvo a zakon ne predviđa mogućnost „iznajmljivanja“ pravobranitelja.

''Na ovaj zakon u Općini Kreševo ignoriraju i već šest godina izbjegavaju predložiti Općinskom vijeću osnivanje Općinskog pravobraniteljstva'', navodi portal.

Renato Pejak je, navodi Žurnal, samoinicijativno naveo vijećnike na usvajanje odluke koja nema zakonsko utemeljenje, niti je rezultat bilo kakvog dogovora između dviju općina.

''Zbog toga u mnogim predmetima, odlukama i rješenjima nije bilo odluke pravobranioca pa je sada upitna njihova zakonitost. Na desetine je predmetnih postupaka u Općini Kreševo u zadnjih 7-8 godina koje su trebali proći kroz postupanje pravobranioca, a koje su kroz vijeće postale i pravosnažne – nezakonito. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi načelnik općine odgovoran je za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i predlaže vijeću'', navodi Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close