Presedan

I to je moguće: Bh. političari pregovaraju u prisustvu novinara

Svojevrsni presedan dogodio se danas u Sarajevu gdje stranke pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo uz prisustvo novinara.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2018. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijetko kad se dogodilo u političkom životu u postratnoj Bosni i Hercegovini da su stranački pregovori otvoreni za javnost. Svojevrsni presedan dogodio se danas u Sarajevu gdje stranke pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo uz prisustvo novinara.

Domaćin sastanka je stranka Narod i pravda čiji je predsjednik Elmedin Konaković u kampanji govorio o ovakvom pristupu i otvorenosti prema javnosti kada su u pitanju pregovori stranaka.

Na sastanku koji je otvoren za javnost sudjeluju predstavnici Naše stranke, SDP-a, DF-a, Naroda i pravde, SBB-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Kako javlja N1, radne grupe navedenih stranaka usuglašavaju mjere svakodnevno.

Predstavnici šest stranaka u KS načelno verificirali 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija Kantona Sarajevo, koja će možda imati nekoliko tehničkih izmjena.    

Svi sudionici sastanka istaknuli su da se do sada razgovaralo o suštinskim, a ne političkim i kadrovskim pitanjima, te su izrazili svoje zadovoljstvo dinamikom rada, ali i nadom da će nova vlada KS-u biti formirana na demokratskim rješenjima. 

Podsjetili su da Poslovnik Kantona Sarajevo definira da Skupština KS treba biti formirana deset dana nakon objavljivanja službenih rezultata Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, što je 16. studeni, a neki od sudionika su rekli da je Skupština Tuzlanskog Kantona zakazana za sutra, te da je potrebno da oni kontaktiraju SIP kako bi uvidjeli gdje je problem. 

Naglašeno je da će do petka biti formirana i radna grupa koja će razmatrati proračun Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji će prema njihovim najavama biti usvojen prije kraja tekuće godine, a razgovarano je i o suradnji na lokalnom razinama. 

Kopirati
Drag cursor here to close