Sporne odluke Parlamenta

Nova blokada u pregovorima Katalonije sa Madridom

Parlament je podržao prijedlog da šestero članova parlamenta koji su ili pobjegli iz Španjolske ili su u zatvoru, mogu prenijeti svoje glasačko pravo na člana stranke.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2018. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski parlament  izglasovao je odluku kojom je odbačena presuda Vrhovnog suda Španjolske, a kojom se s javnih dužnosti suspendiraju bivši katalonski lider Carles Puigdemont i još pet separatističkih političara. 

Parlament je podržao i prijedlog da šestoro članova parlamenta koji su ili pobjegli iz Španjolske ili su u zatvoru, mogu prenijeti svoje glasačko pravo na člana stranke, što je, kako je navodi Reuters, novi zastoj u odnosima Katalonije s Madridom. 

Španjolski Vrhovni sud u srpnju je odlučio da s javnih dužnosti ukloni Puigdemonta i druge separatističke političare zbog njihove uloge u organiziranju referenduma o nezavisnosti 1. listopada 2017. godine. 

Širom Katalonije jučer u podne su građani održali minutu šutnje kako bi obilježili godišnjicu od referenduma, a u središtu Barcelone se okupilo na desetine tisuća Katalonaca u znak obilježavanja prve godišnjice referenduma o nezavisnosti. 

Demonstranti su, nakratko, pokušali blokrati ceste i pruge u toj sjeveroistočnoh regiji Španjolske.

Španjolski premijer Pedro Sanchez zalaže se za dijalog o budućnosti Katalonije, ali je isključio bilo kakav korak u pravcu nezavisnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close