Europski upitnik

I to je BiH: Nakon jedne blamaže, spremamo se za drugu

Dilberović, je, ipak, kako kaže, nepopravljivi optimist te se nada da će se rok ispoštovati.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2018. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucijama Bosne i Hercegovine Europska komisija proslijedila je prije više od mjesec dodatni set od 655 pitanja u okviru Upitnika, na koji je naša država odgovarala više od godinu dana.

Umjesto okvirnog roka od pola godine, BiH je trebalo skoro duplo više, a sudeći prema najavama Edina Dilberovića, direktora Direkcije za europske integracije, nećemo se proslaviti ni s odgovaranjem na dodatni set pitanja.

Rok koji je Europska komisija preporučila je tri mjeseca.

''Bojim se da nisu sve institucije ozbiljno shvatile svoj zadatak, trebale bi se neke od njih uozbiljiti kad je riječ o ovom veoma odgovornom zadatku'', rekao je za Avaz Dilberović, ali nije  htio direktno prozvati institucije koje kasne s odgovorima.

Dodao je kako je procedura ista kao i ranije. Institucije dobiju pitanja i svoje odgovore trebaju unijeti u informacijski sustav.

Članovi radnih grupa unutar Mehanizma koordinacije na osnovu tog materijala pripremaju radnu verziju odgovora koji će se naknadno usvojiti i oni predstavljaju konačnu verziju odgovora. Ističe da je dobar dio institucija već unio svoje odgovore, ali da ipak jedan dio u tome zaostaje.

Dilberović, je, ipak, kako kaže, nepopravljivi optimist te se nada da će se rok ispoštovati.

''Realno, postoji mogućnost da odgovorimo na pitanja u predloženom roku od tri mjeseca, ali samo ako se uozbiljimo. Ipak treba napomenuti da se mi ne moramo pridržavati tog roka, jer je Europska komisija kazala da bi voljela da dobije odgovore u drugoj polovini rujna. Sami znate da je izborna godina i da se svako pitanje, bez obzira na to o čemu je, može ispolitizirati'', naglasio je Dilberović. I

Dodao je da, ako se ispolitiziraju neka od pitanja, onda, najvjerojatnije, nećemo završiti posao u rujnu.

''Najiskrenije, sam naziv jednog od poglavlja 'Politički kriterij' zvuči problematičan, ali u tom poglavlju ima svega. Ima pitanja koja su u vezi s ustavnom materijom, a ima i vrlo konkretnih pitanja, kojima se traže određeni statistički podaci. Kad pročitate pitanja, logika kaže daje moguće na sva odgovoriti bez bilo kakve pa čak i na pitanja koja su u vezi s ustavnom materijom ili s odlukama Ustavnog suda Ukoliko bude politizacije, onda će sve biti problem, a ne samo pitanja iz 'Političkog kriterija''', smatra Dilberović.  

Ovog puta ne bi trebalo biti problema s prevođenjem jer je, kako tvrdi Dilberović, uspostavljen sustav.

''Imamo popis prevoditelja koji su radili na odgovorima iz prvog kontingenta pitanja Upitnika Europske komisije i oni će biti angažirani na prevođenju i odgovora na dodatna pitanja'', rekao je Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close