Nakon SDS-a

I PDP odbio SNSD-ov poziv

PDP ne ulazi u Vijeće ministara BiH sa SNSD, SDA i HDZ
Vijesti / Politika | 03. 04. 2019. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: cafe.ba / Branislav Borenović i Milorad Dodik

Partija demokratskog progresa neće sudjelovati u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine nakon poziva SNSD-a.

''PDP smatra korektnim da vlast i opozicija sjednu i razgovaraju. Naš je stav da PDP ne ulazi u Vijeće ministara BiH sa SNSD, SDA i HDZ. PDP je spreman da razgovara i usuglašava određene stavove u interesu RS, ali PDP neće ulaziti u novi sastav SM BiH", kazao je Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije, piše N1.

Krajem ožujka održan je sastanak izaslanstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partije demokratskog progresa (PDP), na kojem se razgovaralo o sudjelovanju u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine u Banja Luci.


Kako je nakon sastanka kazao Borenović, SNSD mu je ponudio poziciju ministra u Vijeću ministara BiH.

"Točno je da je meni SNSD ponudio ministarsku poziciju u Vijeću ministara, a ja sam tu mogućnost odbacio tako pokazujući da ne mora da bude sve u poziciji", kazao je Borenović u obraćanju medijima.

Podsjetimo, Srpska demokratska stranka ranije je jednoglasno odbila ponudu Savez nezavisnih socijaldemokrata da zajednički nastupaju u vlasti na razini Bosne i Hercegovine. "Vjerujemo da negativan odgovor nije konačan", prva je reakcija SNSD-a.

Inače, Glavni odbor SDS-a razmatrao je i nedavnu odluku Ustavnog suda BiH nazvavši je političkom. SNSD ponudio, SDS odbio ponudu da zajednički nastupaju u vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Odluka jednoglasna, a ne zanima ih ni ministarska pozicija.

"Mi ocjenjujemo da nas u ovom trenutku ne interesira nijedna pozicija, nijedna funkcija, nijedna fotelja već da Srpska demokratska stranka mora biti vrlo jasna. Da bi bili jasni ponudu moramo odbiti, prinuđeni smo – s konstatacijom da ćemo sve one kvalitetne odluke i rješenja od značaja i interesa za Republiku Srpsku da prihvatimo, a one koje zadiru u Republiku Srpsku i čine joj štetu - na njih ćemo da upozoravamo i da ih rušimo", poručuje Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close