Neizvjesno i dalje

SDS ne ulazi u vlast sa SNSD-om

Govedarica je rekao da je ovo jednoglasna odluka Glavnog odbora koji smatra da SDS treba biti opozicija strankama poput SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, javljaju Nezavisne
Vijesti / Politika | 31. 03. 2019. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višesatnog zasjedanja, Srpska demokratska stranka jednoglasno je odbila raniju ponudu Savez nezavisnih socijaldemokrata da zajednički nastupaju u vlasti na razini Bosne i Hercegovine. "Vjerujemo da negativan odgovor nije konačan", prva je reakcija SNSD-a. Inače, Glavni odbor SDS-a razmatrao je i nedavnu odluku Ustavnog suda BiH nazvavši je političkom.

SNSD ponudio, SDS odbio ponudu da zajednički nastupaju u vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Odluka jednoglasna, a ne zanima ih ni ministarska pozicija.

"Mi ocjenjujemo da nas u ovom trenutku ne interesira nijedna pozicija, nijedna funkcija, nijedna fotelja već da Srpska demokratska stranka mora biti vrlo jasna. Da bi bili jasni ponudu moramo odbiti, prinuđeni smo – s konstatacijom da ćemo sve one kvalitetne odluke i rješenja od značaja i interesa za Republiku Srpsku da prihvatimo, a one koje zadiru u Republiku Srpsku i čine joj štetu - na njih ćemo da upozoravamo i da ih rušimo", poručuje Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, javlja N1.

Odgovor nije konačan

Odgovor je negativan, ali vjerujemo da nije konačan – tako su odluku Srpske demokratske stranke 'dočekali' u SNSD-u. Smatramo ovo trenutkom za jedinstveno djelovanje kako nitko ne bi mogao ugroziti Republiku Srpsku, prva je reakcija iz redova SNSD-a.

"Mi smatramo da ovo nije trenutak u kojem treba da se sjedi sa strane i povremeno kaže mišljenje, već da je ovo trenutak u kojem se treba prihvatiti posla i raditi za građane Republike Srpske i bolje sutra svih nas. Pogotovo ukoliko uzmemo u obzir sve ove okolnosti koje su aktuelne – pozivi na mijenjanje imena Republike Srpske, sramna odluka Ustavnog suda o Danu Republike Srpske. Republika Srpska je pred novim napadima i sve će biti učestaliji ataci na sve ono što su stubovi identiteta Republike Srpske i našeg naroda", ističe Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

Glavni odbor SDS-a bavio se nedavnom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Zaključuju da je - politička. "Glavni odbor SDS-a zaključuje i smatra političkom odluku Ustavnog suda BiH kojim se opet stavlja van snage zakon o Danu Republike Srpske i konstatira da je neophodno da sve političke organizacije u NSRS-u nađu razumno rješenje kojim će Republika Srpska zauzeti jasan stav i kojim se ne može i neće odreći 9. siječnja i Dana Republike", kaže Govedarica.

Poštivati Ustav BiH

Podsjećamo, Glavni odbor SDA ranije je zaključio je kako je obveza vlasti Republike Srpske da poštuju Ustav BiH. "Ne znam ja hoće li to oni iduće godine ponovo napraviti ili idućih možda još pet godina. Kad proradi pravna država – neće, jer se neće njima baviti samo Ustavni sud, već Sud BiH. Aktivno suprotstavljanje presudama Ustavnog suda nosi velike zatvorske kazne", poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Kako je najavljeno, SNSD će u utorak svim srpskim strankama na sastanku predstaviti svoj prijedlog koji može uključivati ponovnu izmjenu Zakona, no ne i promjenu suštine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close