Resori

I Čović i Izetbegović žele financije i vanjske poslove

Postaje izvjesno kako su resori financija i vanjskih poslova među prvim odabirom Bakira Izetbegovića, ali i Dragana Čovića.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2019. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se procesi pregovora približavaju kraju, te se slažu prioriteti izbora ministarstva u pojedinim strankama, postaje izvjesno kako su resori financija i vanjskih poslova među prvim odabirom Bakira Izetbegovića, ali i Dragana Čovića.

Naime, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je u Sarajevu da SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara, a među njihovim prioritetima navodi sljedeće:

''Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na razini nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene''.

S druge strane predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović ističe kako će stranke HNS-a u pregovorima na državnoj razini inzistirati na ministarstvima financija i vanjskih poslova, a da bi im mogao pripasti i resor pravde.

''Tu smo fleksibilni, a ova prva dva spomenuta ministarstva su nešto drugo. Zbog naše slabe pozicije, primarno u Predsjedništvu BiH i volje bošnjačkog naroda da bira dva člana Predsjedništva, moramo zadržati poziciju ministra vanjskih poslova koja nam omogućava, koliko-toliko, da sudjelujemo u vanjskoj politici BiH. Usto, pripadaju nam tri ili četiri zamjenička mjesta u ministarstvima, ali to je sada stvar dogovora s partnerima. U početku sve strane iznesu slične zahtjeve, pa onda pokušavamo to usklađivati po nekim pravilima, ali vjerujem da to neće biti prepreka za uspostavu vlasti ako se dogovorimo oko drugih stvari koje trenutno definiramo u ovoj kratkoj izjavi'', ustvrdio je Čović.

Kada je u pitanju izvršna vlast u Federaciji, Čović kaže da HNS još uvijek traži partnera s kojim može napraviti programsku platformu.

''Na razini Federacije mi moramo imati partnera s kojim možemo napraviti jednu reformsku agendu koja će do kraja vući prema Europskoj uniji, koja će u sebi sadržavati sve elemente i naših integracijskih aktivnosti na razini entiteta, ali i socijalne i ekonomske stabilnosti. Za nas je tu prva točka izborno zakonodavstvo i kada nađemo tog partnera sigurno ćemo brzo ići na uspostavu vlasti na razini Federacije'', pojasnio je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close