Priopćenje

HVIDRA: Vrijeme je za aktiviranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne

U priopćenju za javnost, mostarska HVIDRA navodi kako je, nakon što je Bakir Izetbegović ''razorio Federaciju i proglasio jednonacionalnu Bošnjačku Republiku'' vrijeme za aktiviranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2022. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjačka politika u svoju zamišljenu Bošnjačku Republiku može iz Federacije BiH iznijeti samo ona područja koja je kontrolirala bošnjačka armija u trenutku potpisivanja Washingtonskog i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma'', objavila je HVIDRA Mostar.

U priopćenju za javnost, mostarska HVIDRA navodi kako je, nakon što je Bakir Izetbegović ''razorio Federaciju i proglasio jednonacionalnu Bošnjačku Republiku'' vrijeme za aktiviranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

''Odbijanje postizanja rješenja oko izbornog zakona od strane predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na posljednjoj sarajevskoj rundi pregovora posljednji je čin uništavanja BiH i jednostranog proglašenja jednonacionalne Bošnjačke Republike. Pokušaji stvaranja jednonacionalne bošnjačke države imaju svoje korijene u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića, događajima nakon prvih višestranačkih izbora, ponašanjem bošnjačke politike tijekom srpske agresije kada su izjavljivali da to nije njihov rat, potezima nakon rata, a sve je kulminiralo otimanjem pozicija i pokušajima potpunog uništenja političke pozicije Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH'', navedeno je u priopćenju za javnost.

HVIDRA Mostar smatra kako, s obzirom da je bošnjačka politika razorila Federaciju BiH, ''hrvatsko političko vodstvo treba žurno aktivirati sedmi zaključak s posljednjeg izvanrednog zasjedanja Hrvatskoga narodnog sabora, a koji se odnosi na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH temeljenu na federalizmu i konsocijaciji''.

''Potrebno se vratiti na postavke prije Washingtonskog sporazuma i proglasiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast. Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće obrane obranilo tijekom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine'', navela je ova organizacija navodeći kako u ovom trenutku ne postoje ni minimalni uvjeti za održavanje izbora te bi njihovo provođenje prema sadašnjim pravilima bilo protuustavno i ponižavajuće, kako za Hrvate, tako i za pripadnike ostalih naroda.

''Američka i europska administracija u BiH trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi i sankcionirati destruktivnu, šovinističku, nacionalističku, hegemonističku i unitarističku politiku Bakira Izetbegovića i njegovog radikalnog krila oličenog u SDP-u Nermina Nikšića i DF-u Željka Komšića koji su zajedničkim snagama onemogućili postizanje dogovora. To trebaju učiniti na isti onaj način kako su osudili separatističku politiku Milorada Dodika. Istodbno kao jamci potpisivanja Mostarskog sporazuma trebaju ustrajati na njegovoj provedbi. Hvidra Mostar ovim putem daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora Draganom Čovićem'', navedeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close