Ništa od legalizacije marihuane

Hrvatski sabor: Beljak tražio stanku od 1.25 sekundi jer je toliko potrebno članu HDZ-a da ''smota frulicu''

"Radi to svakodnevno, radi to dobro, znam jer sam pušio s njim", izjavio je.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2022. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većinom glasova vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru odbijen je prijedlog kluba Socijaldemokrata da se legaliziraju svi potencijali konoplje čime bi se legalizirao uzgoj marihuane za osobne potrebe.

Socijaldemokrati su predložili zakon koji bi, smatraju, donio korist različitim granama gospodarstva i potaknuo investicije u vrijeme krize.

Vladajući HDZ se usprotivio donošenju tog zakona ističući da je to paravan za legalizaciju marihuane koji bi doveo do razvoja narkoturizma te kako je zdravlje, posebno mladih, ispred ekonomskog interesa.

Prijedlog zakona koji dolazi od Socijaldemokrata i podržan je od stranaka lijeve političke orijentacije, omogućio bi pojedincima uzgoj do devet stabljika marihuane za osobne potrebe, a uzgoj biljaka s visokim udjelom THC-a bio bi omogućen pod posebnim uvjetima i obiteljskim poljoprivrednim gazdinstvima.

Tržište konoplje procjenjuje se na više od 13 milijardi dolara godišnje, s tim da će samo Njemačka od te industrije uprihoditi iznad pet milijardi eura, naglašavaju Socijaldemokrati.

Zastupnik Krešo Beljak (HSS) rekao je da se marihuana u Hrvatskoj pušila, puši i pušit će se, samo neka bude legalno. Zatražio je pritom stanku od 1.25 sekundi, uz objašnjenje da je toliko potrebno njegovom dobrom prijatelju, "istaknutom članu HDZ-a, da smota lijepu, dobru frulicu od domaće marihuane koju ilegalno sadi u dvorištu". "Radi to svakodnevno, radi to dobro, znam jer sam pušio s njim", izjavio je.

 

Željko Sačić (HS) uzvratio mu je da je istupom povrijedio obitelji ovisnika koji su krenuli pušiti marihuanu s 13-14 godina i nakon toga teško oboljeli. O tome treba razgovarati, ne o rekreativnom pušenju marihuane, kazao mu je.

Beljak mu je, međutim, odgovorio da živi u vremenu Jugoslavije, kada je bio "milicioner". "Milicajci poput Sačića nisu znali prepoznati da je to marihuana, nego su mislili da je paradajz", izjavio je HSS-ov zastupnik.

"Zahvaljujući meni i mojim prijateljima koji smo bili u narodnoj miliciji vi ste danas u saboru, doveli smo te na pravi put, nisi završio u Lepoglavi, nego smo te zaustavili u kriminalnom putu", odgovorio mu je Sačić.

"Zahvali nam što smo te uhapsili", poručio je Beljaku, praćen smijehom ostalih zastupnika. Beljak je pak ustrajao da ga jugoslavenska policija nije hapsila, nego tukla zbog pjesme Ustani bane, a da je ono što se njemu pripisuje radila hrvatska policija.

Kopirati
Drag cursor here to close