Rasprava o BiH

Granić: Hrvatski "non-paper" jedini legalan

Istaknuo je kako Hrvatska čvrsto podupire princip nepromjenjivosti granica što je i stajalište svih bitnih zapadnih država.
Vijesti / Politika | 02. 05. 2021. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji samo jedna službena i legalna inicijativa za raspravu o stanju u BiH u strukturama Europske unije a to je ona koju je u obliku non-papera podnijela Hrvatska a sve drugo su proizvodi različitih manipulacija, ustvrdio je Mate Granić.

Nekadašnji šef hrvatske diplomacije i sadašnji posebni savjetnik predsjednika hrvatske Vlade za vanjsku politiku govorio je u intervjuu za sarajevsku televiziju Face.

Kazao je kako je isključivi cilj inicijative koju je Vijeću za vanjske poslove EU podnio sadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman potaknuti raspravu kako pomoći BiH kao suverenoj državi na njenom putu ka Europskoj uniji te očuvati duh i slovo Washingtonskog i Daytonskog sporazuma uključujući konstitutivnost sva tri naroda koji žive u toj zemlji.

Granić tvrdi kako je odlukama visokih predstavnika nakon Daytona hrvatski narod izgubio nekoliko instrumenata zaštite vitalnih nacionalnih interesa poput mogućnosti da sam bira svog člana Predsjedništva BiH pa to treba ispraviti unutarnjim dogovorom, a Hrvatska želi da EU u tome pomogne, prenosi Hina. 

"Svi drugi non-paperi su spinovi i ovo je jasna inicijativa za raspravu unutar EU", kazao je Granić odgovarajući na pitanje o različitim dokumentima koji su se pojavili u medijima i kojima se predlaže promjena granica na zapadnom Balkanu radi stvaranja velikih nacionalnih država.

Istaknuo je kako Hrvatska čvrsto podupire princip nepromjenjivosti granica što je i stajalište svih bitnih zapadnih država uključujući SAD pod administracijom Joea Bidena koji dobro poznaje zapadni Balkan.

To onda, dodao je Granić, znači i potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, a to je bilo stajalište Hrvatske u kontinuitetu i nakon neuspjeha različitih planova za okončanje rata u BiH.

Dodao je kako je legitimno pravo Hrvatske tražiti da se poštuje bit i Daytonskog kao i Washingtonskog spotrazuma što ona svojom inicijativom i čini.

"Kako će se legitimni predstavnici naroda dogovoriti to je njihovo pravo, ali Hrvati moraju sami birati svog člana Predsjedništva BiH i ništa drugo", kazao je Granić odbijajući tvdnje kako se Hrvatska na bilo koji način miješa u unutarnja pitanja BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close