Isto obećanje

Hrvatski kanal trebao biti gledljiv 2015. godine

Godine 2014. obećanje o tv-kanalu trebalo je biti ostvareno nakon ulaska u vlast, a sada se spominje rok od tri, četiri mjeseca.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava BiH, i vrlo jasno ću kazati, dobit ćemo ga iduće godine kada se vratimo u vlast'', rekao je čelnik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović na predizbornom skupu 2014. godine u Širokom Brijegu.

I u sklopu ove kampanje, televizijski kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV- sustava u BiH, opet je jedna od gorućih tema.

Tako je gostujući na Našoj TV, Čović rekao kako će do ostvarenja tog cilja doći za tri, četiri mjeseca.

Priznajući da je uspostava hrvatskog televizijskog kanala stvar zbog koje je kritiziran rad njega i njegove stranke, rekao je kako se zaboravlja kako za takvu odluku treba većina dignuti ruku u Parlamentu.

''Sada tražimo druga rješenja te mogu kazati da ćemo kroz 3-4 mjeseca imati potpuno završen pravni okvir u kojem odluku neće morati donositi Parlament BiH te ćemo imati servis koji će imati funkciju javnog RTV sustava'', rekao je Čović.

Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je potkraj veljače izvješće međuresorne radne skupine o analizi primjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH kojim je utvrđeno kako najmanje 70 posto toga zakona nikada nije provedeno ili je to djelomično napravljeno, a u budućnosti su mali izgledi da taj zakon poluči rezultate.

Članovi Povjerenstva nisu se složili oko zahtjeva za kanalom na hrvatskom jeziku.

''Ono što je nesporno konstatirano je činjenica da je u javnosti velika većina političkih predstavnika iz reda hrvatskog naroda nezadovoljna ovako uređenim zakonskim rješenjima, odnosno provedbom navedenih odredbi, posebno kada je u pitanju upotreba i uređivanje programa na hrvatskom jeziku i za potrebe hrvatskog naroda. Oni smatraju kako je potrebna promjena Zakona o Javnom RTV sustavu, koji će, prema njihovu mišljenju, omogućiti uređivanje programa isključivo na hrvatskom jeziku i za potrebe hrvatskog naroda u ovoj oblasti, a što nije omogućeno postojećim zakonom'', navodi se u dokumentu.

 


Osim što se kroz bošnjačke stranke provlače poruke kako se novi televizijski kanal nikada neće dopustiti, i iz RTRS-a su poslane poruke kako se neće dopustiti financiranje tog kanala na štetu tog emitera.

Podsjećamo, u kampanji 2014. godine stranke okupljene oko HDZ-a BiH u svojim obećanjima kroz priopćenja i javne skupove naglašavali su kako su ciljevi izborna jedinica, federalizacija, bolji uvjeti za gospodarstvenike, hrvatski televizijski kanal i borba da mladost ostane u Bosni i Hercegovini.



Kopirati
Drag cursor here to close