Grlić Radman u Mostaru

Hrvatska pronašla sugovornike u BiH

Grlić Radman je dodao kako će Hrvatska i dalje biti iskren i aktivan zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2019. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proširenje Europske unije na jugoistok Europe bit će jedno od tri ključna pitanja kojim će se Europska unija baviti u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, koje počinje 1. siječnja 2020. godine, izjavio je u Mostaru hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova i predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a RH Gordan Grlić Radman.

Foto: Bljesak.info / Grlić Radman i Zovko u Domu HDZ-a

Hrvatska želi vidjeti BiH u EU

Hrvatski ministar u Mostaru se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te je tom prigodom prezentirao teme kojima će se Vijeće Europske unije primarno baviti za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske tim tijelom.

Govoreći o proširenju EU na jugoistok Europe, Grlić Radman je istaknuo kako Republike Hrvatska želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu na tom putu, ponovivši kako je članstvo BiH u EU strateški interes RH.

Foto: Bljesak.info / Zovko i Grlić Radman

''Bilo nam je važno u vrijeme hrvatskog predsjedanja otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je bio cilj mnogih zemalja članica, međutim neke zemlje nisu bile zato. Hrvatska će se potruditi da svim zemljama jugoistočne Europe pošalje jasnu poruku kako imaju perspektivu u EU'', poručio je hrvatski ministar.

Foto: Bljesak.info / Izaslanstvo u Mostaru

Nadoknaditi izgubljeno

Pored proširenja EU na jugoistok Europe u fokusu će biti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te višegodišnji financijski okvir EU od 2021. do 2027. godine.

Foto: Bljesak.info / Razdovor izaslanstava

''Za Hrvatsku je pitanje europskog proračuna jako važno, budući da smo najmlađa članica Europske unije i najmanje smo profitirali od tog članstva. Velikim zemljama je u interesu imati što manji europski proračun, a malim zemljama i zemljama srednje i istočne Europe je u interesu imati veći proračun kako bismo smanjili gospodarske razlike između starih i novih članica'', kazao je Grlić Radman.

Čović je kazao kako je ministra Grlića Radmana upoznao s položajem hrvatskog naroda u BiH, s euroatlantskim putom BiH te na koji načina RH može pomoći BiH na tom putu.

Foto: Bljesak.info / Grlić Radman i Čović

''Nakon uspostave vlasti u BiH i stvaranja političke stabilnosti pokušat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme kako bi BiH mogla otvoriti svoj europski pregovarački proces i sustići Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće'', istaknuo je Čović.

Sugovornici

Grlić Radman je dodao kako će Hrvatska i dalje biti iskren i aktivan zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.

''Hrvatskoj je, dakako, važan i položaj hrvatskog naroda u BiH i stabilnost BiH koja ovisi o stabilnosti, jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Mi podržavamo stabilnu BiH s funkcionalnom vlašću i drago nam je što sada imamo sugovornike u Vijeću ministara'', poručio je šef hrvatske diplomacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close