Šampanjac i smijeh

VIDEO | Kako je bilo na Čovićevom božićnom prijemu

Poželivši dobrodošlicu na tradicionalno predblagdansko okupljanje Čović je kazao kako to okupljanje „nas iznova svake godine uputi na radost rođenja Isusa Krista, spasitelja, mirotvorca.
Vijesti / Flash | 19. 12. 2019. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je večeras, obraćajući se brojnim dužnosnicima na Božićnom prijemu, kako Bosna i Hercegovina, možda više nego ikada, treba mirotvorce, ljude sklone suradnji, koji teže uspostavi političkog reda i poretka temeljenog na vrijednostima konsenzusa i unapređenju unutar društvenih odnosa.

Foto: Fena / Tradicionalno predblagdansko okupljanje u Sarajevu

Poželivši dobrodošlicu na tradicionalno predblagdansko okupljanje Čović je kazao kako to okupljanje „nas iznova svake godine uputi na radost rođenja Isusa Krista, spasitelja, mirotvorca, osobnosti u kojoj su se u neraskidivom vječnom savezu i zajedništvu ujedinili Bog i čovjek“.

Foto: Fena / Tradicionalno predblagdansko okupljanje u Sarajevu
Foto:Klix:ba / Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu

''Taj savez nad savezima koji danas živimo kroz spomen rođenja Isusa Krista, ispunjava naša srca ljubavlju i toplinom, suosjećanjem i neizrecivom brigom za bližnjega, osobito prema onima koji su slabiji ili u stanju potrebe i potiče nas na potrebu i želju da izgrađujemo društvo blagostanja i sreće'', kazao je Čović.

Foto: Fena / Tradicionalno predblagdansko okupljanje u Sarajevu
Foto:Klix:ba / Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu

To nas nadahnuće, dodao je on, upućuje da smo uvijek svjesni i moralnih potreba društva i onoga što trebamo činiti da bi u našoj domovini i među njene konstituvne narode unijeli više sloge i razumijevanja, osjećaja bliskosti, povezanosti i zajedništva.

Po njegovim riječima, na tim principima mora počivati javno-političko djelovanje u BiH, kako bi počeli uistinu vrednovati i poticati kompromis i dijalog, umjesto obmana, prevara, manipulacija i populizma.

Video: Svečani prijem u povodu božićnog blagdana

''Svaki put kada s nepovjerenjem ili neiskrenošću pristupamo jedni drugima kršimo zavjete koji nas obvezuju da se i u političkom životu pridržavamo načela koja odbacuju politiku sukobljavanja i zahtijevaju da težimo izgradnji društva koje pogoduje sveobuhvatnom i uključivom dogovoru o budućnosti naše domovine i zajedničkim perspektivama unutar nje'', naveo je Čović.

Foto:Klix:ba / Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu

Istaknuo je da BiH treba lidere koji poštuju jedni druge i institut demokratskih izbora kao sredstvo pune afirmacije slobode svakog građanina i svih konstitutivnih naroda, opredijeljene za vladavinu prava, njegovanje političke kulture tolerancije, spremnosti na prihvatanje, ne samo istomišljenika, već i onih koji se bitno razlikuju.

Foto:Klix:ba / Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu

''Svaki cilj ne opravdava sredstvo, jer ne može biti legitiman onaj cilj koji gazi dostojanstvo i prava drugih, a to je ono s čim se već godinama susrećemo u borbi za ustavno demokratsko pravo na slobodan izbor političkih predstavnika. Ako ćemo se truditi organizirati našu domovinu i odnose unutar nje po uzoru na savez s Bogom, onda moramo težiti i uspostavi demokratskog poretka koji omogućava svim konstituvnim narodima, bez iznimke i u punom kapacitetu, da uživaju sve blagodati „jedinstva u različitosti“, bez da se pritom moraju odreći ili udaljiti od vlastitog identiteta, slobode, suvereniteta ili temeljnih prava'', kazao je Čović.

Foto:Klix:ba / Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu

Po njegovim riječima, neriješeno hrvatsko pitanje i ustavna nejednakost hrvatskog naroda su „postala paradigmom slabosti Ustava i Izbornog zakona“.

''Danas svima mora biti jasno da osnov funkcioniranja BiH i njezine budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Jedino na tom postulatu možemo graditi BiH'', naveo je Čović.

Foto:D. Avaz / Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu

Želim, istaknuo je on, da nam ovo Božićno ozračje bude nadahnuće i izvor nove snage da hrabro i odlučno krenemo u susret političkom dogovoru, kao racionalna od Stvoritelja razumom obdarena bića, kojima je dana mogućnost da svojim vlastitim izborom i postupanjem podrže ljubav kao Božju nakanu, nasuprot mržnje kao izraza njene negacije.

Foto: Fena / Tradicionalno predblagdansko okupljanje u Sarajevu
Kopirati
Drag cursor here to close